AV ČR a černý kašel

28.3.2018
Citace:
J.Novák et al., Phosphoproteomics of cAMP signaling of Bordetella adenylate cyclase toxin in mouse dendritic cells, Scientific Reports, volume 7, Article number: 16298 (2017), doi:10.1038/s41598-017-14501-x
Zdroj
Chemická struktura cyklického adenozin monofosfátu cAMP.

Mistrem v klamání našeho imunitního systému je původce černého kašle (pertussis) bakterie Bordetella pertussis. Zmizí v jakési chemické kouřové cloně. Při nákaze uvolňuje do okolí komplikovanou sloučeninu adenylát cyklázový toxin, který se váže na povrch určitého typu buněk imunitního systému. Poté začne produkovat tisíce signálních molekul zvaných cyklický adenozin monofosfát (cAMP). Jeho chemickou strukturu vidíme na obrázku. Imunitní systém je kvůli tomu zmaten a informačně zahlcen, takže nereaguje.

„Často tak onemocnění ani nepoznáme. Dokonce i v případě, že se nemoc rozvine, pacient v takovém případě obvykle nemá ani horečku, jak tomu u bakteriálních infekcí bývá. I díky tomu bakterie dlouhodobě koluje v lidské populaci, odkud se ji nepodařilo vyhnat ani očkování – v současné době patří černý kašel mezi nejhůře kontrolovatelné onemocnění, proti kterému se očkuje,“ konstatuje profesor Petr Šebo z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Černým kašlem celosvětově onemocní 24 milionů dětí pod pět let.

Podrobnější informace najdeme v tiskové zprávě AV ČR.

 
Odeslat komentář k článku "AV ČR a černý kašel "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "AV ČR a černý kašel " e-mailem

Diskuse/Aktualizace