4D tištění

28.2.2013
Citace:
H.Jerry Qi, 255th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)
Zdroj
Tento předmět vznikl samovolným složení vytištěné tyčinky ve vodě (obr. Stratasys Ltd.).

O 3D tisknutí a 3D tiskárnách přinejmenším slyšel skoro každý. Ale co je 4D tištění? Novou technologii vyvinul výrobce 3D tiskáren, společnost Stratasys Ltd. z Minneapolis, ve spolupráci s Self-Assembly Laboratory MIT podvedením Skylara Tibbitse. 4D tištění znamená, že na 3D tiskárně vytiskneme objekt ze speciální hmoty, který po tisku samovolně změní svůj tvar požadovaným způsobem. Jeho změnu spustí jednoduchý impuls, např. ponoření do vody. Na vývoji tiskařské hmoty se podílela i izraelská společnost Objet.

akademon.cz 6.4.2013: Tým prof.Hagana Bayleyho z Oxford University využívá 3D tiskáren pro vytváření objektů z tisíců drobných vodních kapiček o průměru okolo 50 mikrometrů oddělených lipidovou dvojvrstvou. Napodobují strukturu živých tkání. V budoucnu bude snad možné takto vytvářet umělé tkáně vhodné pro nahrazení poškozených míst. Jejich nejbližším cílem je jednotlivé kapičky navzájem propojit membránovými proteiny.

8.9.2013: Způsob, jak modifikovat povrch předmětů vytištěných na 3D tiskárnách, vynalezl Xiaolong Wang z Lanzhouského ústavu chemické fyziky Čínské akademie věd ve spolupráci se skupinou Juna Yanga z University of Western Ontario. Připravili tiskový polymer tak, aby na jeho koncích byly vinylové skupiny -CH=CH2. Díky jejich reaktivitě lze povrch vytištěného předmětu modifikovat další chemickou reakcí.

25.3.2018: Dr.H Jerry Qi z Georgia Institute of Technology na 225.Národní konferenci a výstavě Americké chemické společnosti (255th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society) předvedl prototyp integrované 3d tiskárny, která zvládne tisk pomocí tuhých i pružných plastů. Pomocí inkoustu s částicemi stříbra vytváří vodivé prvky. Do 4d oblasti pronikne pomocí tisku z polymerů s tvarovou pamětí (shape memmory polymers). Tak mnohoúčelové zařízení zvládne tisk dosti složitých výrobků.

Video, na kterém vidíme skládání vytištěné tyčinky po ponoření do vody, si můžeme prohlédnout zde.

 
Odeslat komentář k článku "4D tištění "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "4D tištění " e-mailem

Diskuse/Aktualizace