Zdá se, že v posledních letech nikdo (snad ani abstinenti) nepochybuje o to, že mírná spotřeba alkoholu ( obecně se říká, že jde o maximálně 50 g alkoholu pro dospělého muže a maximálně 30 g alkoholu pro dospělou ženu denně, prospívá zdraví. Není sice zcela jasné, zda týž efekt má jedno malé pivo jako sklenička červeného či bílého vína nebo stopka něčeho ostřejšího. Záleží to zřejmě i na tom, jaká je skladba stravy v dané zemi, tedy množství tuků, příjem zeleniny a ovoce, atd. V každém případě se však ukazuje, že mírné požívání alkoholu (na rozdíl od vysoké konzumace!) prakticky nevede k žádným rizikům u dospělých lidí (nelze však vyloučit rakovinu prsu a prenatální poruchy), zatímco jeho pozitivní přínos lze vidět ve sníženém riziku chorob věnčitých tepen, infarktu, tvorby žlučových kamenů, cukrovky a ucpání periferních cév. U nás v Česku se tyto přednosti jaksi ztrácejí v situaci, kdy průměrná spotřeba alkoholu je jedna z nejvyšších na světě a jde tu spíše o zvýšení rizika onemocnění shora uvedenými i dalšími neduhy.