„Naši“ čápi s vysílači letí na hnízdiště?

4.4.2005

Když v devadesátých letech začínal projekt Českého rozhlasu Africká odysea, bylo studium migrace zvířat pomocí vysílaček sledovaných umělými družicemi stále ještě v začátcích. I proto vzbudil smělý projekt českých ornitologů značný zájem nejen u nás (vzpomeňme na tehdy tak populární dětskou písničku o čápici Kristýně), ale i na zahraničních vědeckých konferencích. Pak se projekt Africká odysea, kdy šlo o sledování čápů černých hnízdících u nás, proměnilo v Novou odyseu, kdy čeští odborníci ve spolupráci s badateli řady zemí zkoumají tahové cesty asijských čápů černých. Loni v létě se podařilo dát vysílače třem čápům – samičce Altynaj u řeky Obu, samečkovi Čingisovi, který hnízdil ve středním Mongolsku a samičce Tuji, která měla hnízdo též ve středním Mongolsku. Altynaj zimuje v indickém Madhjapradéši, Čingis v barmském Kačjinu a Tuja na hranicích Barmy a indického Mizoramu.

Jak oznámil vedoucí projektu Nová odysea Miroslav Bobek v úterý 22.března se první čáp vydal na zpáteční cestu na své budoucí hnízdiště. V tiskové zprávě Miroslav Bobek uvádí rovněž zajímavou informaci, že kromě posluchačů Českého rozhlasu a návštěvníků jeho internetových stránek sledují nyní cestu „našich“ čápů i žáci a studenti amerických škol, a to v rámci projektu Signals of Spring financovaného americkým Úřadem pro letectví a kosmonautiku (NASA). „Tým Nové odyseje si pokládá za velkou čest, že na projektu Signals of Spring spolupracuje s organizací, která dopravila člověka na Měsíc.“

Čadilová 3.6.2013: Jako ochránce přírody Vás jistě bude zajímat tato informace. Včera v neděli jsem z okna z rodinného domu sledovala čápa černého.Je nádherný. Včera se celý den zdržoval u malého soukromého rybníku v Měšicích u Prahy. Dnes ráno jsem se nedívala, pospíchala jsem do práce, takže nevím, jestli tam ještě je,ale protože neustále prší, domnívám se, že by tam mohl ještě být. S pozdravem příjemného dne.

Webová stránka projektu Nová Odysea

Odeslat komentář k článku "„Naši“ čápi s vysílači letí na hnízdiště? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "„Naši“ čápi s vysílači letí na hnízdiště? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace