Změna klimatu neštimuje

28.6.2019
Citace:
R.seager et al., Strengthening tropical Pacific zonal sea surface temperature gradient consistent with rising greenhouse gases, Nature Climate Changevolume 9, pages 517–522 (2019) doi.org/10.1038/s41558-019-0505-x
Zdroj
Nahoře klimatickým modelem určené teploty tropické oblasti Tichého oceánu, dole teploty skutečné. Čím tmavší hnědá, tím teplejší voda. Na okrajích obrázku vidíme šedě vyznačenou Austrálii (vlevo dole) a část Střední a Jižní Ameriky (vpravo nahoře). Longitude značí zeměpisná délka, latitude zeměpisná šířka, obr. R.seager et al., Strengthening tropical Pacific zonal sea surface temperature gradient consistent with rising greenhouse gases, Nature Climate Changevolume 9, pages517–522 (2019) doi.org/10.1038/s41558-019-0505-x.

Zásadní rozdíly mezi skutečnou teplotou rovníkových oblastí Tichého oceánu a teplotou určenou podle klimatického modelu vidíme na obrázku. Zjevně se neshodují ani v hrubých rysech. V rovníkovém pásu, kde model předpovídá vodu nejteplejší, je ve skutečnosti nečekaně chladnější. Podle stejných modelů klimatologové odvážně předpovídají s velkou přesností vzrůst teploty na Zemi kvůli rostoucí koncentraci antropomorfní oxidu uhličitého na desítky let dopředu. Zásadní vada těchto modelů je, že během uplynulých dvaceti let nedokázaly popsat změny klimatu tak, jak skutečně probíhaly:

akademon.cz 5.3.2014: Alarmistický chaos

akademon.cz 20.3.2013: Země se neohřívá

Zruční modeláři samozřejmě soustavu diferenciálních rovnic (model) okamžitě upravili, aby odpovídala skutečnosti. Síla vědeckého postupu je však v tom, že by měl být schopen poskytnout předpověď. Správnou předpověď bychom mohli pokládat za potvrzení hypotézy o vlivu oxidu uhličitého z fosilních paliv na zemské klima. Bohužel současné klimatické modely správné předpovědi neposkytují a korekce ex post nelze mít za důkaz. Ex post vysvětlíme všechno. Současný stav klimatického bádání připomíná mnohem více ideologii nebo náboženství než na důkazu založenou vědu.

30.6.2019: Vzhledem k značnému zájmu čtenářů o tuto aktualitu připojuji ještě další odkazy:

akademon.cz 10.3.2005: Zejména druhá polovina aktuality je stále aktuální, přestože vznikla v roce 2005

Rozhovor o globální změně klimatu, Vojtěch Razima,Ondřej Dvořák

Kolemjdoucí 30.6.2019: To je tak stupidní komentář, že lze jen doufat, že autor neutrpěl vzdělání v něčem byť i jen vzdáleně podobném vědě nebo filozofii. Dělat skandál z toho, že došlo k diskrepanci mezi modelem a naměřenými daty a ještě větší z toho, že byl model upraven tak, aby tuto diskrepanci pojal, může jen naprostý houska, který neví, že právě takhle se v přírodních vědách pracuje - pokud jsou dodrženy jisté podmínky. K jejich (ne)dodržení se ale autor komentáře vůbec nevyjadřuje, pouze přidává další silácké pindy.

30.6.2019: Keep cool on global warming. Když nemáte věcné argumenty, můžete dehonestovat oponenta. Asi žádný model zpočátku nesouhlasí se skutečností, a je třeba ho odladit. Potud standardní postup. Chybné je z neodladěné modelu vytvářet dlouhodobé předpovědi a urputně je obhajovat jako správné. Máte-li pocit, že v aktualitě něco chybí, tak se těm vámi zmiňovaným podmínkám můžete klidně vyjádřit a poučit nás, neostýchejte se.

Jirka 1.7.2019: Článek je chytrej, to se ale nedá říci o některých diskutujících. P.S.: Pamatuji ještě dobu, kdy stejní troubové tvrdili, že se blíží doba ledová. A zřejmě na to bylo málo peněz, tak změnili názor.

Jan Jančura 2.7.2019: Pokud to chápu správně, tak model z 90. let 20. stol. se neprošel testem, jeho závěry se nepotvrdily. Tak se model upravil tak, aby zohlednil dnešní skutečnosti. Takže máme nový, neověřený model, který bude čekat dalších 20-30 let na ověření.

3.7.2019: 15 let by stačilo.

Michal Kravick 5.7.2019: Všetky modely postavené na chybných základoch potrebujú nové a nové korekcie. V prípade klimatických modelov to plati dvojnásobne, lebo termoregulatorom planéty Zem je VODA, ktorej modelári v modeloch dali metafyziky rozmer. Preto im vyšlo že kontinenty sa ohrievala od oceánov a ono je to naopak. Vysušovanie kontinentov mení ich teplotný reżim a prvé sa prehrievaniu kontinenty, ktoré následne zdynamizuvavaju pohyby vzduchových mas v atmosfére a to sa samozrejme mení na dynamike teplých prudoch v oceánoch...

 
Odeslat komentář k článku "Změna klimatu neštimuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Změna klimatu neštimuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace