Žlutá nemoc

13.6.2013
Acta non Verba o.p.s.

Tisková zpráva: Obecně prospěšná organizace Acta non verba (ANV) dnes na YouTube zveřejnila krátký film o pěstování řepky olejky pro výrobu bionafty. Film má podtitul V nejžlutější zemi světa se srnkám nedaří a řepce rozhodně nefandí. ANV na svých stránkách v kauze biOOmyl shromáždila řadu argumentů proti povinnému přimíchávání takzvané biosložky do benzínu a nafty. Filmem provází publicista Marek Šálek, který společně s biologem RNDr. Radimem Špačkem uvádí ty nejdůležitější argumenty proti pěstování řepky ve velkém. Nezisková organizace se netají svým přesvědčením, že biopaliva jsou jen nesmyslným plýtváním. Opakovaně vyzývá Vládu ČR, aby zastavila toto plýtvání.

V roce 2003 Evropská unie rozhodla, že v roce 2020 budou paliva do automobilů obsahovat nejméně desetinu biosložky. Zdůvodnila to snahou snížit dovoz ropy, vytvářet pracovní místa a snižovat emise CO2. V řeči sociálních inženýrů se tomu říká "výzvy jedenadvacátého století". Výkupní ceny řepky šly strmě vzhůru a zemědělci zajásali, že jim postmoderní civilizace nabízí výhodný obchod. V roce 1946 se řepka pěstovala na 0,9 procenta tuzemské osevní plochy. Díky rozhodnutí EU se však výměra osázená touto rostlinou zmnohonásobila a letos už dosahuje zdejší osevní plocha 17 procent celkové výměry. Česko je v tomto směru evropským rekordmanem a v květnu a červnu se stává zřejmě nejžlutější zemí na světě.

A co mají s problematikou bioopaliv společného srnky? Patrně víc než si asi myslíte. Podívejte na film ANV.

20.7.2013: O biopalivech se v těchto dnech diskutovalo nejen v ČR ale i na půdě Evropského parlamentu. Debata vyvrcholila minulý týden hlasováním ve výboru pro životní prostředí. Poměrem hlasů 43:26 bylo přijato doporučení omezit používání biopaliv ze zemědělských plodin v dopravě. O schváleném návrhu bude ještě v září hlasovat plénum Evropského parlamentu. Pokud doporučení projde, začne parlament jednat se zástupci členských států o konečné podobě nových pravidel. Důvodem částečného opuštění konceptu biopaliv je jejich kritika stále větším množstvím organizací.

11.9.2013: Soumrak biopaliv? Poslanci Evropského parlamentu dnes omezili klasická biopaliva. Podíl biopaliv první generace, vyráběných z potravinářských a energetických plodin již nemá překročit hranici 6% energie spotřebované v dopravě. To samo o sobě znamená, že původní cíl 10% biopaliv v roce 2020 je opuštěn a nejen čeští motoristé nebudou muset připlácet na domnělou záchranu ledních medvědů ještě více než dnes. Kverulant je hrdý, že k tomuto rozhodnutí přispěl svojí kampaní proti biopalivům biOOmyl. Tolik dobré zprávy. Zpráva z Bruselu má však má jeden velký háček. Smělí plánovači z Bruselu naopak zvýšili pro rok 2020 povinný podíl biopaliv druhé a třetí generace na 2,5%. Pokročilá biopaliva, vyráběná z jiných zdrojů, jakými jsou mořské řasy či některé odpadky, ale jaksi nejsou k dispozici. A až budou, tak nejspíš budou ještě mnohem dražší než první generace a o klasickém benzínu a naftě ani nemluvě.

Odeslat komentář k článku "Žlutá nemoc "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Žlutá nemoc " e-mailem

Diskuse/Aktualizace