Vesmír mimoslunečních planet

29.1.2008

Od objevu první planety mimo sluneční soustavu, tzv. exoplanety, uplynulo teprve 14 let a za tu dobu jich bylo objeveno 270. Vlastnosti těchto planet se výrazně liší od Země, zejména v tom, že obíhají kolem své hvězdy většinou v setinách až desetinách vzdálenosti Země od Slunce, že mají hustotu většinou nižší než je hustota Jupiteru, že jsou výrazně těžší než Země a že, až na výjimky, je jejich povrchová teplota podobná teplotě na povrchu Merkuru. Nicméně i mezi nimi se najdou takové, kde je povrchová teplota jen málo pod nulou (planeta Gilese 581) a kde by se mohla vyskytovat vodní pára (například HD 209458b).

rich 19.3.2008: "...mají hustotu většinou nižší než je hustota Jupiteru, že jsou výrazně těžší než Země..." nejsem odbornik, ale domnival jsem se, ze Jupiter je plynna planeta. Cim by mohl byt zpusoben tento stav?

akademon.cz 20.3.2008: Nejspíše tím, že planeta je svou hmotností mezi Zemí a Jupiterem. Je lehčí než Jupiter, tudíž její gravitace je nižší a plyn jímž je tvořena, má nižší hustotu, není tak stlačen.

Odeslat komentář k článku "Vesmír mimoslunečních planet "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vesmír mimoslunečních planet " e-mailem

Diskuse/Aktualizace