Velryby šeptají

22.7.2019
Citace:
M.L.K.Nielsen et al., Acoustic crypsis in southern right whale mother–calf pairs: infrequent, low-output calls to avoid predation?, Journal of Experimental Biology 2019 222: jeb190728 doi: 10.1242/jeb.190728
Zdroj
Velryba jižní (Eubalaena australis) s hlavou pokrytou parazitickými korýši, foto Michaël CATANZARITI [Public domain].

Velryby jižní (Eubalaena australis, angl. southern right whale) šeptají, aby ochránily mláďata před útokem dravých a inteligentních kosatek (Orcinus orca, angl. killer whale), které hlasům kytovců aktivně naslouchají. Velryby jižní mláďata vyvádějí a odchovávají v zátokách jihoaustralského pobřeží, kde se pohybují ve vodách o hloubce kolem pěti metrů. Na dospělou velrybu je to málo a vystavuje se riziku udušení. Nicméně mořský příboj je tu mnohem hlučnější než na otevřeném moři, takže stěžuje kosatkám odposlech. Krom toho vydávají velrybí matky méně hlasité zvuky a méně často. Kosatky díky všem zmíněným opatřením uslyší komunikaci velryb jižních s mláďaty jen na stovky metrů.

Kosatky dravé, Robert Pittman [Public domain]. Velryby jižní dorůstají 15 metrů a 50 tun. Nemají hřbetní ploutev a žijí pouze v jižních mořích. Informace o velrybím šeptání získali vědci pomocí mikrofonů a vysílačů umístěných přímo na tělech, kde nevydržely příliš dlouho. Během devíti odposlechů kojících matek získali 62,9 hodin komunikace. „Velryby jižní jsou navzájem velmi kontaktní. Mláďata tráví mnoho času třením o své matky a převracením přes jejich záda,“ vysvětluje první autorka publikace Mia L. K. Nielsen z dánské Aarhuské univerzity.

 
Odeslat komentář k článku "Velryby šeptají "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Velryby šeptají " e-mailem

Diskuse/Aktualizace