Umělá přirozená krev

1.8.2010

Americká společnost Arteriocyte dodala FDA k testování první vzorky vyrobených červených krvinek. Získává je z kmenových buněk odebraných z pupečníku. Výzkum financovaný agenturou DARPA má vést k výrobě umělé krve ve velkém množství, kterou by bylo možné užívat při válečných konfliktech. Nejrůznější pokusy s krevními náhražkami probíhají již desítky let. Jako velmi nadějné se kdysi jevily perfluorované polymery, protože se v nich velmi dobře rozpouští kyslík. Ani ty se v praxi nijak nerozšířily.

Eva Butzke 7.10.2012: Dobrý den, dnes jsem náhodou našla tyto Vaše stránky. Mně by zajímalo, zda je nějakým způsobem důležité, kdy se právě narozeným dětem ustříhne pupečník pro to, aby pak mohl být dál využíván pro výzkumné nebo léčebné účely. Jde o to, zda je pupečník použitelný i v případě, že se nechá dotepat, tzn. když je většina krve, která patří dítěti již u dítěte. Dále by mě zajímalo, zda tato umělá krev má také Rh faktor...

akadmeon.cz 7.10.2012: Rh faktor je určen strukturou glykoproteinů (bílkovin s navázanými sacharidy) na povrchu membrán krvinek. I výše popsaným způsobem připravená umělá krev bude mít Rh faktor. Z pupečníku se užívá k terapeutickým účelům jen krev v něm obsažená, protože obsahuje kmenové buňky.

 
Odeslat komentář k článku "Umělá přirozená krev "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Umělá přirozená krev " e-mailem

Diskuse/Aktualizace