Tajemství modři odhaleno

23.4.2020
Citace:
P. Nabais et al. A 1000-year-old mystery solved: Unlocking the molecular structure for the medieval blue from Chrozophora tinctoria, also known as folium, Science Advances (2020). DOI: 10.1126/sciadv.aaz7772
Zdroj
Chemická struktura barviva chrozoforidinu.

Milovníci chemických sloučenin pocházejících z živých organismů (přírody) jistě uvítají, že se podařilo zrekonstruovat postup výroby a stanovit chemickou strukturu ve středověku oblíbeného ve vodě rozpustného modrého barviva zvaného folium nebo tornasol. Chemicky jde o 6'-hydroxy-4,4'-dimethoxy-1,1'-dimethyl-5'-{[3,4,5-trihydroxy-6-(hydroxymethyl)tetrahydro-2H-pyran-2-yl]oxy}-[3,3'-bipyridine]-2,2',5,6(1H,1'H)-tetraon. Jeho chemickou strukturu vidíme na obrázku. Objev může rozšířit spektrum použitelných přírodních modrých barviv, která nejsou tak častá, jako jiné odstíny. Chrozoforidin (angl. chrozophoridin) získáme ze zralých plodů rostliny Chrozophora tinctoria neboli vratisluň, což je české jméno celého rodu. Rozšířena je od Středomoří po Střední Asii a Pákistán.

Detail plodů rostliny Chrozophora  tinctoria, foto Solanum /CC BY-SA, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ChrozophoraTinctoria.JPG.O nečetnosti modrých barviv v přírodě svědčí i citát z knihy Dva divoši od Ernesta Thompsona Setona (nakladatelství Computer Press, Brno 2005, překlad Dana Krajčová, ISBN 80-251-0851-1, str.178). kdy na otázku hlavního hrdiny Yana „A z čeho se dělá modrá?“ odpovídá Biddy, vnučka sangerské čarodějnice či spíše bylinkářky: „Hospodin nechá v lese vyrůst kdeco, ale já modrou barvu ještě nenašla a nikdá jsem žádnou modrou neviděla. ... , ale žádná čistá modrá v lese nejni, a to taky řikám těm voranžovomodrejm zlosynům, co slavěj 12. červenec, že to, co nestvořil Bůh, je ďáblova práce. ..., a když ji nenajdeš v lese, tak Hospodin nikdá nechtěl, abysme ji měli. Ano! A povidám ti, že je to barva ďáblova, ta modrá a voranžová. Modrá je barva ďáblova, poněvadž síra je žlutá, a když hoří, je v ní vidět modrá, a to mám vod samotný jeho velebnosti – pánbůh mu žehnej!“

Folium, jehož výroba upadla v zapomnění v 19.století, používali ve středověku k ilustrování rukopisů a barvení povrchu sýrů. Přechovávali ho nasáklé v zaschlých látkových klůccích, kterými po navlhčení otírali plochu, jíž chtěli omodřit. Někteří odborníci se domnívají, že jméno tornasol se vztahuje k této technologii a nikoliv pouze k jedinému modrému barvivu.

Erika 7.6.2020: Co slaví protestanti 12.7.?

9.6.2020: Vítězství nad katolíky v bitvě na irské řece Boyne. Bitva sice proběhla 1.července, ale slaví se 12.července. Jde o velmi významný svátek, nikoliv však pro irské katolíky.

 
Odeslat komentář k článku "Tajemství modři odhaleno "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Tajemství modři odhaleno " e-mailem

Diskuse/Aktualizace