Studená sprcha z Bruselu

1.4.2013
Premiér bere ledovou lázeň. Obr www.kverulant.org/ATEO

Tisková zpráva Kverulant.org/Acta non Verba, o.p.s.: Vodní pára uvolňovaná při koupání a sprchování je nebezpečným faktorem globálního oteplování. Evropská unie chce proto zakázat používání teplé vody. Největší podíl na skleníkovém efektu překvapivě nemá oxid uhličitý, ale právě vodní pára. Jedna její molekula má stejný účinek jako deset tisíc molekul CO2. Každý může pozorovat, že když je večer obloha jasná a bez mraků, teplota rychle klesá a ráno bývá zima. Pokud je oblačno, vodní pára zadržuje teplo a v důsledku toho ochlazení nepřichází. Množství uvolňovaných vodních par je závislé na teplotě vody. Čím je vyšší, tím je větší odpar. A přesně tam míří připravovaná evropská legislativa.

Evropská unie se chytá přijmout soubor opatření, která lidem znemožní používat doma vodu teplejší než 20 OC. Nová legislativa se bude týkat chladících věží elektráren, teplárenských provozů a výrobců kotlů na ohřev vody. Zásadní však bude naprostý zákaz prodeje jiných než směšovacích vodovodních baterií opatřených termostatem. Ten umožní pouštět vodu ohřátou maximálně na 20 oC. Přitom obvyklá teplota vody v napuštěné vaně je zatím 37 oC. Toto opatření má platit od roku 2015. „V EU se ročně spotřebuje 25 miliard krychlových metrů vody. To představuje tak obrovské množství vodní páry, že to již nemůžeme ignorovat. Pokud spotřebitelé radikálně neomezí spotřebu teplé vody, boj s klimatickými změnami nevyhrajeme. Naše úsilí chceme také podpořit kampaní v médiích. V ní půjdou osobním příkladem vysocí představitelé jednotlivých členských států. Jako první se této výzvy ujal český premiér Petr Nečas, který se nechal nafotit ve vaně plné ledu.“ komentuje nové opatření prezident Evropské unie Herman Van Rompuy.

Z premiérova okolí prosákla informace, že fotografie Petra Nečase ve vaně plné ledu je pouhou fotomontáží. Úřad Vlády však takové spekulace rozhodně odmítá.

František Kraus 1.4.2013: Moc pěknej Apríl!!! Málem jsem na to skočil...BU

 
Odeslat komentář k článku "Studená sprcha z Bruselu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Studená sprcha z Bruselu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace