Střežily sochy vzácnou vodu?

31.1.2019
Citace:
R.J.DiNapoli et al., Rapa Nui (Easter Island) monument (ahu) locations explained by freshwater sources, 2019, PLoS ONE 14(1): e0210409. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0210409
Zdroj
Řada soch moai na Velikonočním ostrově v lokalitě Ahu Tongariki, foto  Ian Sewell, CC BY-SA 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons.

Proslulé sochy moai na Velikonočním ostrově označují oblasti, kde je možné při odlivu získat na pobřeží pitnou vodu. Na ostrově nejsou prakticky žádné zdroje pitné vody. Je-li hladina spodní vody nad úrovní moře při odlivu, na některých geologicky vhodných místech břehu může na mořem odkrytém pásu země prýštit pitná voda. Takové oblasti sloužily v minulosti obyvatelům Velikonočního ostrova jako zásadní zdroj vody.

Krysa ostrovní, foto Cliff from Arlington, VA, USA, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons. Ze zkoumání archeologů nevyplývá, jak ostrované vnímali vztah kolosů moai a zdrojů pitné vody. Nevíme, zdali sochy na monumentálních terasách zvaných ahu sloužily jako značky, ochrana nebo něco úplně jiného. Vztyčili původní obyvatelé ostrova sochy u zdrojů pitné vody, protože při namáhavé práci se hodí mít osvěžení nedaleko, nebo tomuto vztahu přikládali hlubší smysl?

Na původně zalesněném ostrově nebyly sochy tak výrazné jako dnes. Ekologická katastrofa spojená s odlesněním a podstatným úbytkem obyvatelstva proběhla díky invazi krys ostrovních (Rattus exulans, angl. Polynesian rat) ještě před příchodem Evropanů na počátku 18.století.

 
Odeslat komentář k článku "Střežily sochy vzácnou vodu? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Střežily sochy vzácnou vodu? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace