Statistika odhalí volební podvody

30.9.2012
obr.Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Peter Klimek a kol., http://www.pnas.org/content/early/2012/09/20/1210722109.

Matematici z Vídeňské univerzity ukázali, jak jednoduchá statistika může napomoci při odhalování volebních podvodů. Rozdělení hlasů v jednotlivých volebních obvodech je přibližně stejné a odpovídá Gaussovu rozdělení. Vyneseme-li počet hlasů pro vítěznou stranu v jednotlivých obvodech proti volební účasti, získáme kompaktní shluk typický pro každou zemi. Na obrázku vidíme popisované grafy pro volby, které proběhly v různých zemích v poslední době. Pouze u voleb v Rusku a Ugandě se objeví další malý shluk v pravém horním rohu grafu. Znamená to, že existují volební obvody s vysokou volební účastí, přičemž naprostá většina voličů v nich hlasuje pro vítěznou stranu. Přímý důkaz manipulace s hlasy to sice není, ale leccos napoví. Rozdělení na dva shluky v Kanadě odpovídá faktickému rozdělení státu na frankofonní Quebec a anglicky mluvící zbytek země. A teď by mě zajímalo, jestli se internetoví rusofilové, kteří podrážděně reagují na každou negativní, byť pravdivou zprávu o Rusku, zapojí do diskuse. Obr.Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, Peter Klimek a kol., http://www.pnas.org/content/early/2012/09/20/1210722109.

Honza 1.10.2012:A teď by mě zajímalo, jestli se internetoví rusofilové, kteří podrážděně reagují na každou negativní, byť pravdivou zprávu o Rusku, zapojí do diskuse." Opravdu nezaujatá připomínka, zvláště pokud je uvedena po větě "Přímý důkaz manipulace s hlasy to sice není". Čekal bych, že česká věda má na víc, než na podobné zaujaté útoky na názor jinak smýšlejících.

akademon.cz 1.10.2012: A je to tady :-) ...

Jan Laifr 4.10.2012: Myslim si, ze Akademon neni oficialni server "ceske vedy". Je to dobrovolna, lec soukroma zalezitost jednoho cloveka a tudiz jako takova zcela jiste podleha subjektivnostem (typicky napr. tezba bridlicoveho plynu). Coz mozna je, spise vsak neni i tento pripad .... Presto jsem rad, ze Akademon existuje, protoze najit v zaplave informaci novinky z vedy je krajne obtizne. Jako uvod je to perfektni. Jen je potreba dal a hloub hledat .... (takze se pak treba ukaze, ze to s temnou hmotou pravdepodobne zustane pri starem :)

nuclear 5.10.2012: my (já) :), přátelé Libye, jsme v tom neutrálně, jelikož přímá demokracie tvořená lidovými sněmy, nepotřebuje volby vůbec. Nemusí proto řešit žádné problémy nejen přímo související :))

 
Odeslat komentář k článku "Statistika odhalí volební podvody "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Statistika odhalí volební podvody " e-mailem

Diskuse/Aktualizace