Škodí i léčí

11.6.2013
struktura delta-9-tetrahydrokanabinolu

Delta-9-tetrahydrokanabinol, účinná látka marihuany, chrání v malých dávkách mozek před poškozením při nedostatku kyslíku, otravě nebo úrazu. Ukázaly to experimenty prof. Yosefa Sarneho z Telavivské univerzity na myších. I když není pochyb, že marihuana má i léčebné účinky, hlavní důvody pro její legalizaci leží jinde. Aplikovaný represivní přístup nemá výsledky. Není pochyb o tom, že drogy poškozují lidský organismus. Stejně tak alkohol i tabák, které nejsou ničím jiným než společensky akceptovanou drogou. Neblahé důsledky má také gamblerství. Zdraví poškozuje i přejídání a nezdravá výživa.Přesto je nekriminalizujeme, snažíme se o prevenci a léčíme následky. Vypadá to, jakoby sám boj proti drogám se stal cílem sám o sobě.

Ve snaze uspokojit jak stoupence represe, tak nemocné, kterým marihuana prospívá, stvořili naši zákonodárci směšný paskvil, který užívání marihuany pro léčebné účely dovoluje. Nicméně v nastaveném mechanismu bude výsledná cena léčebné marihuany tak vysoká, že si ji stejně nikdo nekoupí a vše zůstane při starém. Nástup nových syntetických drog, které se k nám ve velkém hrnou zejména z Číny, může celou situaci změnit natolik, že o marihuanu budou mít nakonec zájem pouze ti, kteří chtějí ulevit své chorobě.

20.11.2013: V souvislosti s nedávným ostrým postupem policie proti prodejcům potřeb pro pěstování rostlin stojí za to si připomenout, že omezenou legalizaci marihuany zvažuje Uruguay. Čeká se již jen na schválení horní komorou parlamentu, kde nejspíš zákon nenarazí na silnější odpor. Nebezpečí spojená s její kriminalizací a s tím spojeným černým obchodem pokládají za závažnější než nebezpečí jejího užívání. V okamžiku, kdy si naši zákonodárci uvědomí, že marihuanu půjde zatížit spotřební daní jako tabák či alkohol, se možná legalizace dočkáme rychle, navzdory odporu tabákové a policejní lobby.

O marihuaně jako léku si můžeme přečíst zde.

 
Odeslat komentář k článku "Škodí i léčí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Škodí i léčí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace