Ryba zadrží dech

28.7.2019
Citace:
Nicholas P. Long & Stacy C. Farina, Journal of Fish Biology, Enormous gill chambers of deep-sea coffinfishes (Lophiiformes: Chaunacidae) support unique ventilatory specialisations such as breath holding and extreme inflation, 2019, https://doi.org/10.1111/jfb.14003
Zdroj
Žaboškleb tmavoústý (Chaunacops melanostomus), foto NOAA Photo Library [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)].

Čeleď hlubinných žabošklebovitých ryb (Chaunacidae, angl. coffinfishes, sea toads) z řadu ďasů (Lophiiformes) snižuje spotřebu energie zadržováním dechu. Anatomické studie ukázaly, že mají velmi malé otvory pro vypouštění vody z žáber a neobvykle velké žaberní dutiny , které zvětšují objem těla až o 30%. Jsou tudíž obtížněji sežratelní predátorem. I když nedýchají a voda jim přes žábry neproudí, přece jen nějaký kyslík rozpuštěný ve vodě v rozměrné žaberní dutině zůstává a může přejít do krve žaboškleba. Videa natočená v jejich přirozeném prostředí v hloubce pod 2.500 m ukazují, že mají nízké dechové frekvence. Jeden dech trvá od 26 do 245 sekund. Regulace metabolismu v prostředí s malým množstvím potravy je pro přežití velmi důležitá.

Další videa roztomilých rybiček žabošklebů můžeme shlédnout zde v Supporting Information.

 
Odeslat komentář k článku "Ryba zadrží dech "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ryba zadrží dech " e-mailem

Diskuse/Aktualizace