Roboti výzkumníci

9.2.2008
K životnímu prostředí šetrný výzkumný robot na hladině Karibského moře (Foto REUTERS/Mark Baumgartner/Woods Hole Oceanographic Institution/Handlit)

Od prosince zkoumá výzkumná automatická ponorka oblast podmořského bazénu mezi karibskými ostrovy St. Thomas a St. Croix. Zatím uskutečnila dvacet ponorů do hloubky 4000 m, při kterých zaznamenávala teplotu, salinitu a sledovala biologickou aktivitu. Energii pro svůj pohyb získává z rozdílu teplot mezi povrchovými a hlubokými vrstvami moře. Její tvůrci z Woods Hole Oceanographic Institution a Webb Research Corporation doufají, že bude bezchybně fungovat ještě nejméně dalších šest měsíců.

NASA pro změnu bude pod ledem jezera Mendota ve Wisconsinu ve dnech 12.-15 února testovat svého rovněž environmentálně šetrného robota. Koncem roku by již měl zkoumat jezera pod ledovým příkrovem Antarktidy. Jeho konečným cílem je Jupiterův měsíc Europa.

Pan Jan Jelínek 9.2.2008: Už jen výletní lodi (nejsou tam zdaleka jen bezmotorové jachty) zasviní karibskou oblast tak, že každá environmentální šetrnost je tam dost iluzorní. Ta oblast, zejména jižně od Kuby, ale podrobný průzkum zasluhuje - lepší by byly penízky na víc ponorů než na "enviromentálnosti".

Pan J.C.Kroupa 14.2.2008: Vážený pan Jelínek se očividně mýlí.

1) Samočistící schopnost vody je v subtropických a tropických vodách vysoká, takže organické znečištění se velmi rychle odbourá.
2) Velké výletní lodě jsou plovoucí města stavěné pro stovky finančně potentních turistů. Lze si těžko představit, že by tito házeli odpad přes palubu domoře.
3) Lze si těžko představit, že by turista zaplatil za pobyt v této oblasti tisíce ? a pak ležel na pláži obložený odpadky a potápěl se do fekálně znečištěného moře.
4) Je již dlouho známo, že pevný odpad vytváří v moři nové biotopy.
Pokud dochází k znečištění životního prostředí, pak je to z důvodu katastrofální chudoby místního obyvatelstva. Není mi známo, že by byť jediná organizace bojující za ochranu životního prostředí vyvinula iniciativu za zlepšení životních podmínek místního obyvatelstva. Vývoj enviromentálního hnutí vyvolává dojem vzniku enviromentální hysterie a davové psychózy která se přenáší do politiky a tím i života společnosti. Bylo by zajisté zajímavé, kdyby se začala věda tímto vážným problémem zabývat. Velmi by mě zajímaly bližší údaje o principu pohonu zmíněného plavidla.

Pan Tomáš Sládek 19.2.2008: Pohon není - je to kluzák. Má jen zařízení k ovládání vztlaku. Na hladině vztlak sníží a "plachtí" do hlubin, dole zase vztlak zvýší a vystupuje ku hladině.

 
Odeslat komentář k článku "Roboti výzkumníci "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Roboti výzkumníci " e-mailem

Diskuse/Aktualizace