Radiační mutanty rýže

22.4.2008
zralá rýže setá, foto IRRI Images,  Creative Commons Attribution 2.0 Generic licence

Mezi genetické modifikace se kupodivu neřadí ozařování semen RTG a gama paprsky, i když při něm nastává nekontrolovaná mutace spousty genů. T.zv. radiační mutanty jsou považovány za produkty klasického šlechtění, protože se tato metoda provádí už řadu let. Rostliny vypěstované z nově získaných semen se pak vybírají podle nejvhodnějších vlastností, např. s vyššími výnosy. Nepodléhají však tak přísným kontrolám jako odrůdy získané genetickou modifikací, netestují se na alergenicitu, neexistují obavy ekologů z šíření neznámých genů v životním prostředí, nikdo se nebojí eventuálních toxinů, které by mohly vzniknout neznámými změnami v genofondu rostliny, prostě se takto získané plodiny a potraviny z nich vyrobené považují za bezpečné.

Výroční zpráva IAEA z roku 2000 uvádí, že v tomto roce existovalo 2252 radiačních odrůd oficiálně povolených k pěstování a růst o 291 oproti roku minulému. Radiace byly použity u 163 druhů rostlin a jsou používány v 62 zemích. Nutno uvést, že mezi nimi je celá řada okrasných rostlin. Pokud jde o rýži, ve Vietnamu se podařilo vyvinout nový mutant CM6, která je tolerantní k vyššímu obsahu soli v půdě, má dlouhé zrno a vyšší výnosy. Její cena je 1,5x vyšší než běžně používaná radiací získaná odrůda rýže CM1, která je rovněž ke koncentraci soli tolerantní.

Zephir 22.4.2008: Bodové mutace vzniklé ozařováním zpravidla nemají za následek tvorbu cizorodých látek, se kterými by evoluce a naše imunitní systémy nepočítaly.

Martin Prostredník 2.5.2008: Neodvažoval bych se tvrdit, že bodovou mutací (otázné zůstává kolik těchto bodových mutací jednoho genu může vzniknout) nemůže dojít ke vzniku pro nás toxické (nebo minimálně dráždivé) látky. Evoluce není rozhodně proces, který by měl s něčím počítat. Jediné co lze tvrdit je, že člověk se snaží vnést do nahodilosti dějů spolupodílejících se na procesu evoluce druhů jistou předvídatelnou a záměrnou složku. Otázkou zůstává, jestli jí již nevnáší tísíce let intenzivním selektivním tlakem na produkci rostlin a živočichů s vyšším obsahem živin, atd. Osobně nebezpečí spatřuji v manipulativním zvyšování odolnosti kulturních rostlin, u kterých hrozí riziko přenosu genetické informace na jejich "příbuzné" ve volné přírodě. Následná zvýšená konkurenceschopnost by mohla být (a zřejmě by i byla ) kontraproduktivní.

Další informace najdeme na stránkách sdružení Biotrin.

Svět biotechnologií č.XXII/2008 podle Annual report IAEA 2000
Odeslat komentář k článku "Radiační mutanty rýže "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Radiační mutanty rýže " e-mailem

Diskuse/Aktualizace