Puls odměříme zdaleka

5.4.2020
Citace:
Al-Naji, A.; Tao, Y.; Smith, I.; Chahl, J. A Pilot Study for Estimating the Cardiopulmonary Signals of Diverse Exotic Animals Using a Digital Camera. Sensors 2019, 19, 5445
Zdroj
Koala medvídkovitý (angl.koala, Phascolarctos cinereus), jedno ze zvířátek, kterému na dálku měřili tep a dechovou frekvenci, foto Diliff/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

Provést základní veterinární vyšetření u velkých zvířat je problém. Těžko budete 200 kg těžkému gorilímu samci anebo tygrovi vysvětlovat, že těsný kontakt nutný pro měření tepové nebo dechové frekvence je pro jeho dobro. Testy v zoologické zahradě v australském Adelaide ukázaly, že stačí pomocí umělé inteligence vyhodnotit video pořízené běžnou kamerou. Spoluautor publikace Javann Chahl z University of South Australia dodává: „Experimentálně jsme prokázali, že digitální fotoaparáty dokážou úspěšně získat kardiopulmonální signály od zvířat v prostředí zoo. Tato technologie vyžaduje zdokonalení a další testování, ale ukazuje se, že u volně žijících zvířat můžeme na dálku diagnostikovat známky onemocnění.“ Uvážíme-li, že velká zvířata je třeba i pro základní vyšetření uspat, jde o velké zjednodušení.

 
Odeslat komentář k článku "Puls odměříme zdaleka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Puls odměříme zdaleka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace