Pruhy odhánějí komáry

5.2.2019
Citace:
G.Horvath et al., Striped bodypainting protects against horseflies, Royal Society Open Science, 2 January 2019, Volume 6, Issue 1, https://doi.org/10.1098/rsos.181325
Zdroj
Nahoře pokusné figuríny, dole totéž v polarizovaném světle, upraveno podle G.Horvath et al., Striped bodypainting protects against horseflies, Royal Society Open Science, 2 January 2019, Volume 6, Issue 1, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Bílé pruhy chrání před bodnutím hmyzem. Prokázaly to pokusy s plastovými figurínami v různých barvách, které vidíme na obrázku. Potření lepidlem na hmyz je přeměnilo v obrovské mucholapky, které během pokusu ležely několik dní volně na louce 10 m od porostu. Tělová barva bělochů přilákala dvakrát více hmyzu než bílé pruhy přibližně odpovídající kmenovému malování některých afrických a australských kmenů. Desetkrát víc přilákala hnědá odpovídající zbarvení kůže černochů.

„Pomalování těla je mnohem starší než oděv. Existují archeologické nálezy stop na stěnách jeskyň obývaných neandrtálci. Dokládají tělní malby s pigmenty jako okr,“ komentuje jedna z autorek publikace, Susanne Akesson z Lundské Univerzity.

Dřívější experimenty ukázaly, že samičky ovádů pro vyhledání zdrojů krve využívají též polarizované světlo. Jak vidíme na obrázku, pruhovaná figurína v polarizovaném světle nejvíce zaniká v pozadí. Odpuzují efekt pruhů na hmyz byl údajně pozorován i u zeber. Nutno připustit, že tento objev obdržel cenu Ig Nobelovu cenu pro rok 2016, kterou lze získat za neobvyklé nebo triviální výsledky vědeckého výzkumu.

 
Odeslat komentář k článku "Pruhy odhánějí komáry "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pruhy odhánějí komáry " e-mailem

Diskuse/Aktualizace