Proč je pavoučí vlákno tak pevné?

14.4.2010
Citace:
https://www.wissenschaft.de/umwelt-natur/warum-spinnen-nicht-im-eigenen-netz-kleben-bleiben/
Zdroj

Doc. Markus Buehler se svým týmem z MIT vysvětlil neobyčejnou pevnost pavoučích vláken, jež předčí i nejlepší ocel. Způsobuje to velké množství neobyčejně krátkých vodíkových vazeb, které k sobě poutají jednotlivé bílkovinné molekuly.

5.2.2012: Buehlerův tým z Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve svém výzkumu pokračoval. Ve spolupráci s vědci z italské university Politecnico di Torino zjistil, že odezva pavoučího vlákna na velké silové působní je velmi nelineární. Díky vzájemnému pohybu jednotlivých plátků bílkoviny, které ji tvoří, se poškození omezí pouze na místo působní síly a nepřenáší se po vláknech dále.

6.3.2012: Pavoučí vlákno se vyznačuje nejen velké pevností, ale i velmi vysokou tepelnou vodivostí, což je u organických materiálů neobvyklé. Xinwei Wang, Guoqing Liu a Xiaopeng Huang z Iowa State University změřili, že jeho tepelná vodivost je srovnatelná s kovy, jež jsou velmi dobrými vodiči tepla. Neznáme žádnou organickou látku, jež by vedla teplo tak dobře, jako pavoučí vlákno. Z anorganických jsou lepšími tepelnými vodiči pouze stříbro a diamant. Vysoké hodnoty tepelné vodivosti způsobuje zřejmě stavba vlákna, ve které se nevyskytují poruchy struktury na molekulární úrovni.

7.3.2012: Prof. Shigeyoshi Osaki z japonské Narské lékařské univerzity sestrojil z pavoučích vláken struny pro violu a osobně je vyzkoušel. Jejich zvuk je prý vynikající.

Pavouk Nefila chluponohá v síti, foto Charles J Sharp, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.23.7.2018: Vlákna pavouka Nefila chluponová (Nephila pilipes) jsou tak pevná, že je rybáři v jižním Pacifiku užívají jako sítě. Pavučinu napnou do bambusového rámu a hurá na ryby!

 
Odeslat komentář k článku "Proč je pavoučí vlákno tak pevné? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Proč je pavoučí vlákno tak pevné? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace