Přírodní znečištění převažuje

5.4.2019
Citace:
T.Stanton et al., Freshwater and airborne textile fibre populations are dominated by 'natural', not microplastic, fibres, Sci Total Environ. 2019 Feb 18;666:377-389. doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.02.278 - Emily E.Burns, Alistair B.A. Boxall, Microplastics in the aquatic environment: Evidence for or against adverse impacts and major knowledge gaps, Environmental Toxicology and Chemistry, Volume37, Issue11, November 2018. Pages 2776-2796, https://doi.org/10.1002/etc.4268
Zdroj
Z jednoho vyprání z pračky odteče 700.000 zlomků vláken mikroskopických rozměrů. Na snímku elektronového mikroskopu vidíme zlomky akrylových vláken z praní, obr.University of Plymouth.

Přestože zprávy o znečištění mikroplasty nás bombardují ze všech stran, mikročástice z přírodních vláken jsou v přírodě mnohem četnější než zlomečky vláken syntetických. Ukazuje to průzkum vod britské řeky Trent a atmosférických depozic v jejím povodí. Z 223 vzorků z 10 lokalit sebraných během 12 měsíců přírodní textilní materiály tvořily 93,8% všech mikročástic pocházejících z vláken. Nevyskytly se pouze v 9,7% vzorků, zatímco mikroplasty ze syntetických vláken nebyly v 82,8% vzorků.

Tom Stanton z University of Nottingham komentuje výsledky svého týmu: „Převládající forma znečištění plasty a zároveň medii nejvíce sledovaná jsou syntetická textilní vlákna z polyesteru, nylonu a akrylu. Tato vlákna z polymerních plastů do prostředí pronikají řadou cest, z nichž nejrozšířenější jsou odpadní vody praček. Obavy ze znečištění mikroplasty vedly k upřednostňování oděvů z přírodních vláken jako bavlna a vlna.

Přestože se nejedná o plasty, přírodní textilní vlákna ani zdaleka nepředstavují řešení znečištění plasty způsobené textilním průmyslem. Produkce bavlny je neuvěřitelně náročná na vodu a metody používané pro zpracování přírodních vláken často zanášejí nesčetné množství škodlivých chemikálií do vod používaných ke koupání a pití.

Vláknitý mikroplast v moři, foto M.Danny25 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].Zlomky textilních vláken jsme pokládali za neškodné díky biodegradabilitě, se kterou to ve světle nových výzkumů vypadá neslavně. Podle metaanalýzy z roku 2018 neexistují důkazy o ohrožení životního prostředí mikroplasty. Tom Stanton pokračuje: „Jak ukazuje náš výzkum, ve vodě je vysoké procento přírodních vláken - a my nechápeme, jaký dopad to může mít na životní prostředí. Co vlastně víme o alternativách, které používáme v našem úsilí omezit znečištění plasty? Je třeba udělat mnohem více, než budeme moci s jistotou říci, které z dostupných alternativ jsou pro naši planetu nejlepší.

 
Odeslat komentář k článku "Přírodní znečištění převažuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Přírodní znečištění převažuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace