Počítají včely?

5.3.2019
Citace:
S.R.Howard et al., Numerical cognition in honeybees enables addition and subtraction, Science Advances 06 Feb 2019: Vol. 5, no. 2, eaav0961, DOI: 10.1126/sciadv.aav0961
Zdroj
Uspořádání experimentu pro testování výpočetních schopností včel, S.R.Howard et al., Numerical cognition in honeybees enables addition and subtraction, Science Advances  06 Feb 2019: Vol. 5, no. 2, eaav0961, CC BY-NC 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.

Včely přes jednoduchou nervovou soustavu zvládnou dosti složité úkoly. Pokusy naznačují, že řeší i jednoduché početní úkony jako sčítání a odečítání malých čísel. Experimentální uspořádání vidíme na obrázku. Včela vletí otvorem v čelní stěně do komůrky, kde se musí rozhodnout, zdali se vydá doleva nebo doprava okénkem do dalšího prostoru. V jednom je sladký roztoku cukru, ve druhé hořký roztok chininu.

Každý otvor označuje tabulka s různým počtem čtvercových značek modré nebo žluté barvy. Jsou-li značky žluté, roztok cukru je v komůrce označené počtem značek o jednu nižším než u prvního vstupního otvoru. Jsou-li modré, roztok cukru je v komůrce označené počtem značek o jednu vyšším než u prvního vstupního otvoru. Zpočátku včely létaly náhodně, ale jejich výkon byl lepší a lepší, až po stovce opakování dosáhly až 70% úspěšnosti. Dalšího zlepšování nebyly schopny.

Podle spoluautorky výzkumu Scarlett Howard z univerzity RMIT v Melbourne: „Aritmetické operace, jako je sčítání a odečítání, vyžadují dvě úrovně zpracování informací. První je reprezentace numerických vlastností a druhá je mentální manipulace těchto reprezentací v pracovní paměti.“ Těžko soudit, jak celou situaci vnímají včely. Základem hmyzího rozhodování jsou vrozené instinkty. Počítač Deep Blue dělá vynikající šachové tahy a poráží velmistry, ale neuvědomuje si, že hraje šachy.

akademon.cz 9.6.2018: Včela chápe nulu

akademon.cz 26.10.2008: Včely umí počítat

akademon.cz 29.9.2003: Nový názor na vývoj abstraktní komunikace u včel

 
Odeslat komentář k článku "Počítají včely? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Počítají včely? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace