Plynná schizofrenie

9.11.2019
Citace:
M. Ide et al., Excess hydrogen sulfide and polysulfides production underlies a schizophrenia pathophysiology, EMBO Mol Med (2019)e10695, https://doi.org/10.15252/emmm.201910695
Zdroj
Snímek mozku schizofrenika pořízený pozitronovou emisní tomografií. Rozdíly oproti normálnímu mozku vyznačuje červená a zelená. Červená označuje zmenšení objemu čelního laloku, zelená část mozku zvaná striatum vykazuje zvýšenou koncentrací dopaminu, Andreas Meyer-Lindenberg, M.D., Ph.D., NIMH Clinical Brain Disorders Branch on the tree of life, National Institutes of Health, public domain.

Schizofrenie koreluje s vyšší koncentrací sulfanu (sirovodíku, H2S) v mozku, či přesněji řečeno s vyšší koncentrací enzymu Mpst, který odpovídá za produkci této signální molekuly. Mimo odporného puchu jde o dosti jedovatou sloučeninu. Na schizofrenii však nemůžeme pohlížet jako na důsledek vlastní otravy sulfanem. V naprosto nepatrné a bezpečné koncentraci v našem těle slouží stejně jako oxid dusnatý NO nebo uhelnatý CO jako signální molekula pro přenos informací. Podobně jako NO uvolňuje hladké svalstvo cévních stěn. Měření u člověka potvrdily i experimenty na různých vyšlechtěných kmenech laboratorních myší, které se lišily aktivitou enzymu Mpst.

Určitě nejde o nějakou jednoduchou kauzalitu, ostatně z pouhé korelace kauzalita automaticky nevyplývá. Zdá se, že vyšší aktivita enzymu Mpst je reakcí buněk na oxidační stres. Důsledkem vyšší koncentrace sulfanu jsou změny při vývoji mozku, které nakonec vedou ke schizofrenii. Jde o duševní poruchu spojenou se sníženou schopností vnímat emoce a reagovat na ně. Nejběžnější projevy jsou sluchové halucinace, bludy, zmatená řeč i myšlení.

 
Odeslat komentář k článku "Plynná schizofrenie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Plynná schizofrenie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace