Plast mizí před očima

29.8.2019
Citace:
https://www.chemistryworld.com/news/vanishing-polymer-delivers-devices-that-decompose-on-demand/3010888.article
Zdroj
Nahoře jedna z mnoha možných struktur cyklické polyftalaldehydu, dole polyformaldehyd, nejjednodušší polyaldehyd.

Doslova před očima se rozkládající polymery lze připravit na základě polyaldehydů, které za normální teploty nejsou stabilní. Připravíme-li polymer velmi čistý a z cyklických polyaldehydů, stabilita vzroste, takže rozklad začne až při 80 oC. Nebo můžeme rozpad polymeru uspíšit zabudováním světlocitlivých skupin, které na světle rozštěpí cykly na snadno rozložitelné lineární molekuly. Na videu můžeme sledovat rozpad jednoduchých výrobků z polyaldehydů.

„Není v něm nic příliš jedovatého, nicméně všechno jsou chemikálie. Musíme s ním zacházet opatrně, nejde o běžný inertní plast takže buďte opatrní, aby se příliš nedostal do kontaktu s neodborníky,“ upozorňuje šéf výzkumného týmu Paul Kohl z Georgia Institute of Technology v Atlantě. Rozšířené plastové tašky nenahradí, ale může sloužit pro zhotovení speciálních jednorázových pouzder nebo nosičů pro jiná zařízení, např. senzory.

Kluzák o rozpětí 1,8 m a váze 4,5 kg vypuštěný v noci z balonu doletěl k 80 km vzdálenému cíli, kde přistál. Po východu Slunce se během krátké doby rozpadl. Padáky z cyklického polyaldehydu fungují stejně dobře. Po připadání jemně práškového kovu, jako mědi nebo stříbra, z něj lze vytvořit elektrické obvody, které se rozpadnou po zahřátí topným tělískem napájeným baterií nebo po osvícení LED diodou. Využití nového snadno rozložitelného plastu leží spíše ve vojenské oblasti, ale jistě se najde i nějaké speciální civilní použití.

 
Odeslat komentář k článku "Plast mizí před očima "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Plast mizí před očima " e-mailem

Diskuse/Aktualizace