Péče zestárla

25.12.2019
Citace:
Maddin, H.C., Mann, A. & Hebert, B. Varanopid from the Carboniferous of Nova Scotia reveals evidence of parental care in amniotes. Nat Ecol Evol 4, 50–56 (2020) doi:10.1038/s41559-019-1030-z
Zdroj
Umělecká rekonstrukce zkamenělého synapsida Dendromaia unamakiensis s mláďaty v doupěti, obr.Maddin, H.C., Mann, A. & Hebert, B. Varanopid from the Carboniferous of Nova Scotia reveals evidence of parental care in amniotes. Nat Ecol Evol 4, 50–56 (2020).

Rodičovská péče zestárla o 40 milionů let. Uspořádání 309 milionů let starých fosilií synapsidů Dendromaia unamakiensis nalezených na Cape Breton Island v kanadské provincii Nova Scotia vypadá jako samice s mláďaty v doupěti. „Jde o nejstarší důkaz dlouhodobé postnatální péče u obratlovců. Zdá se, že dospělé zvíře skrývá a chrání mláďata v doupěti. Takové chování je dnes u savců velmi běžné. Je zajímavé pozorovat zvíře, které je součástí evoluční linie vedoucí k savcům, chovat se tímto způsobem tak brzy,“ komentuje první autorka publikace prof.Hillary C. Maddin z Carleton University v Ottawě.

Jako synapsida označujeme vyhynulou skupinu obratlovců, sesterskou k plazům. Přes svůj vzhled je příbuznější savcům než plazům. Žili od pozdního karbonu do spodní křídy. Patří mezi ně masožravci, býložravci i všežravci. Největší nalezený příslušník této třídy za živa vážil přes 40 kg.

 
Odeslat komentář k článku "Péče zestárla "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Péče zestárla " e-mailem

Diskuse/Aktualizace