Oxid manganatý pod tlakem

1.2.2008
logo AV ČR

Tisková zpráva AV ČR:Ve vědeckém časopise Nature Materials vyjde 3. února 2008 článek Collapse of magnetic moment drives the Mott transition in MnO, jehož spoluatorem je český vědec Jan Kuneš. Článek, který napsal společně s kolegy z kalifornského Davisu a ruského Jekatěrinburgu, se zabývá chováním oxidu manganu (MnO) za vysokých tlaků. Vědci studují MnO velmi intenzivně již od poloviny minulého století a často ho uvádějí jako typický přiklad materiálu se silnou elektronovou korelací. Kvantitativní popis takových materiálů je výdobytkem posledních několika let, kdy byla vyvinuta nová výpočetní metoda tzv. metoda dynamického středního pole. MnO je logicky jedním z prvních kandidátů pro aplikaci teto metody.

Cílem vědecké práce dr. Jana Kuneše a jeho kolegů je odpovědět na otázku, jak dochází k tomu, že se z perfektního izolátoru, jakým MnO za normálních podmínek je, stane pod vysokým tlakem vodič, a jak to souvisí se změnou jeho magnetických a dalších vlastností.

Jan Kuneš se zabývá počítačovým modelováním vlastností látek, jednoduše řečeno, když ví, z jakých atomů daný materiál sestává, spočítá, zda je magnetický a při jakých teplotách, zda je to vodič nebo izolátor, jakou má barvu, nebo jak je pevný a ještě spoustu dalších zajímavých věcí. V poslední době se věnuje tzv. materiálům se silnou elektronovou korelací, které často mají tu zajímavou vlastnost, že i slabé vnější vlivy, např. tlak nebo změna teploty, dokáží podstatně změnit jejich vlastnosti, např. změnit izolátor na vodič. V práci dr. Kuneše jde o studium nových materiálů, ale hlavně o vývoj a aplikaci nových výpočetních metod.

Dr. Jan Kuneš (33) pracuje ve Fyzikálním ústavu AV ČR, v. v. i., od roku 1998. V roce 2002 získal titul PhD., od té dobry pracuje s krátkými přestávkami v zahraničí. Nejprve strávil tři roky na University of California, Davis, a nyní je druhým rokem na universitě v bavorském Augsburgu. Kromě fyziky rád leze po skalách, jezdí na lyžích a na kolečkových bruslích.

Více o jeho práci lze najít na zde.

Odeslat komentář k článku "Oxid manganatý pod tlakem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Oxid manganatý pod tlakem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace