Ovlivnění aktivity enzymu

16.2.2005

Doc. Giovanni Zocchi z University of Californina v Los Angeles vyvinul systém, který umožňuje řídit aktivitu enzymů. Schopnost enzymů katalyzovat tu kterou chemickou reakci závisí na jejich prostorovém uspořádání, které lze výrazně změnit vazbou vhodné sloučeniny na molekulu bílkoviny, jíž je enzym tvořen. Organismy ostatně tento princip hojně využívají. Doc.Zocchi obalil celou bílkovinou molekulu enzymu vláknem deoxyribonukleové kyseliny. Změní-li vazbou např.dalších molekul DNA tuhost řetězce, který obaluje enzym, změní se i prostorové uspořádání bílkoviny, a tudíž jeho aktivita. Tímto způsobem lze fungování enzymu vypnout a zapnout po libosti. Veškeré experimenty zatím proběhly na bakteriálním enzymu zodpovědném za zpracování maltosy, avšak je zjevné, že jde o obecný princip.

Odeslat komentář k článku "Ovlivnění aktivity enzymu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ovlivnění aktivity enzymu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace