Otrávená hlístice

30.6.2017
Citace:
E. Ben-David, A. Burga and L. Kruglyak. A maternal-effect selfish genetic element in Caenorhabditis elegans. Science. Published online May 11, 2017. doi: 10.1126/science.aan0621
Zdroj
Mikroskopický snímek zdravého (nahoře) a otráveného (dole) haďátka C.elegans (E. Ben-David, A. Burga, L. Kruglyak). Trávicí trubice je tenká linie v ose tvorečka. Její poškození na dolním snímku je naprosto zřetelné.

Háďátko obecné (Caenorhabditis elegans) z kmene hlístic (Nematoda) je oblíbeným modelovým organismem vědců, kteří na něm zkoušejí kde co. Jeho nejrozšířenější laboratorní kmen obsahuje dvojici úzce spolupracujících genů sup-35 a pha-1. První z nich odpovídá za produkci toxinu a druhý za protilátku proti němu. Toxin háďátko nevyužívá proti kořisti ani při obraně, nýbrž pouze proti svým příbuzným. Kříží-li se jedinci, kteří neobsahují stejný pár genů, části jejich potomstva chybí pha-1. Toxin produkovaný genem sub-35 zabrání řádnému vývoji trávicí trubice, takže háďátko umírá. Rozdíl můžeme vidět na mikroskopickém snímku zdravého (nahoře) a otráveného (dole) jedince (E. Ben-David, A. Burga, L. Kruglyak). Trávicí trubice je tenká linie v ose tvorečka. Její poškození na dolním snímku je naprosto zřetelné. Totéž můžeme shlédnout na videu. Dvojici genů sup-35 a pha-1 můžeme pokládat za typický příklad tzv. sobeckých genů, kteří zajišťují své vlastní přežití a množení, v tomto případě bez ohledu na prospěch vlastního druhu. Na druhou stranu možná jde o rafinovaný regulační mechanismus zabraňující přemnožení háďátek a upřednostňující bližší příbuzné před vzdálenějšími.

 
Odeslat komentář k článku "Otrávená hlístice "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Otrávená hlístice " e-mailem

Diskuse/Aktualizace