Odkdy květy voní?

2.1.2020
Citace:
George Poinar & Greg Poinar (2018) The antiquity of floral secretory tissues that provide today’s fragrances, Historical Biology, DOI: 10.1080/08912963.2018.1502288
Zdroj
V barmském jantaru uchovaný květ vyhynulé rostliny Cascolaurus burmensis, foto Oregon State University.

Kvetoucí rostliny vznikly před zhruba sto miliony let. Opylovače, které nutně potřebují k rozmnožování, přitahují na sladký nektar nápadným zjevem, ale i vůní. Fosilie sotva prozradí, jak voněly za živa. Nicméně důkladný průzkum fosilních květů z barmského jantaru ukázal, že současné tkáně odpovídající za vznik a uvolňování vonných sloučenin existovaly již krátce po objevení kvetoucích rostlin ve shodné morfologii. Konkrétně paleontologové nalezli u vyhynulých druhů Cascolaurus burmensis a Tropidogyne pentaptera nektaria (medníky), žlázy tvořící nektar, osmofory (vonné žlázy) i žlaznaté trichomy.

V barmském jantaru skvěle dochovaný květ vyhynulé kvetoucí rostliny Tropidogyne pentaptera. Černá úsečka je půl milimetru dlouhá, foto George Poinar Jr (2018): Burmese amber: evidence of Gondwanan origin andCretaceous dispersion, Historical Biology, DOI: 10.1080/08912963.2018.1446531.„Vsadím se, že někteří dinosauři mohli cítit vůni vydávanou květinami. Možná, že květinové vůně byly pro některé z těchto obřích plazů dokonce přitažlivé. Naše výsledky jasně ukazují, že kvetoucí rostliny přitahují opylovače vůní od pradávna - stejně jako lidé dnes používají parfémy, aby byli přitažlivější pro ostatní,“ komentuje svůj výzkum George Poinar z Oregon State University v Corvallisu.

 
Odeslat komentář k článku "Odkdy květy voní? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Odkdy květy voní? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace