Očkování proti heroinu

7.5.2013
Citace:
P.T.Bremer et al., Development of a Clinically Viable Heroin Vaccine, J. Am. Chem. Soc., 2017, 139 (25), pp 8601–8611, DOI: 10.1021/jacs.7b03334
Zdroj
Struktura morfinu. Esterifikací hydroxylových skupin v levé části obrázku kyselinou octovou získáme heroin.

Očkovací látky proti heroinu otestoval na laboratorních krysách vědecký tým ze Scripps Research Institute v kalifornské La Jolle pod vedením George F. Kooba. Látka se v krvi naváže jak na heroin, tak na jeho metabolické produkty 6-acetylmorfin a morfin, a zabrání tak jejich průniku do mozku. Vznikající částice jsou příliš velké, aby prošly hematoencefalickou bariérou, což je membrána, která odděluje mozek od krevního řečiště. Právě rychlý metabolismus heroinu komplikoval předchozí pokusy o zhotovení očkovací látky. Pokud bude nová vakcína fungovat i u lidí, bude možné ji použít jako součást léčby závislých na heroinu.

3.7.2017: Úspěšné testy vakcíny proti heroinu proběhly na primátech, konkrétně na opicích makak rhesus (Macaca mulatta). Očkovací látku tvoří komplex osmi molekul heroinu s tetanovým toxoidem. Toxoid je bakteriální toxin s výrazně sníženou toxicitou. V tomto případě vyšli vědci z tetanospasminu, prudce jedovaté bílkoviny, kterou produkuji tetanové bakterie Clostridium tetani. Očkovací látka v organismu makaků vyvolá tvorbu bílkovinných protilátek, které se naváží na molekuly heroinu, pokud na ně narazí. Jeho účinky poklesnou na patnáctinu.

 
Odeslat komentář k článku "Očkování proti heroinu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Očkování proti heroinu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace