Nosorožec přišel z Asie

6.11.2019
Citace:
J.Eberle et al., he first Tertiary fossils of mammals, turtles, and fish from Canada's Yukon, American Museum novitates, no. 3943
Zdroj
Takto vypadal pravěku nosorožec vykračující si podél miocénního Yukonu pozorován želvami, obr. Juliues Csotonyi.

V roce 1973 vedla začínající učitelka Joan Hodgins skupinu mladistvých delikventů na geologicko-paleontologickou vycházku do vytěženého měděného dolu poblíž Whitehorse, hlavního města kanadského spolkového teritoria Yukon. Nalezli několik úlomků kostí a zubů v tak špatném stavu, že se o ně tehdy žádný vědec nezajímal. Časy se mění. Nahromadění poznatků o struktuře fosilií a zlepšení mikroskopů umožnilo nyní určit podle typické stavby skloviny, že zlomky zubů patří pravěkému nosorožci (čeled nosorožcovití, Rhinocerotidae). Na umělecké rekonstrukci Juliuesa Csotonyiho vidíme, jak vypadal. Do Ameriky nosorožci pronikli z Asie přes Beringii, pás pevniny, který tehdy překlenoval dnešní Beringovu úžinu a dnes tvoří mořské dno.

„Na Yukonu máme vagony zkamenělin savců z doby ledové, jako srstnatý mamut, prakůň nebo lev. Ale toto je poprvé, kdy jsme získali důkaz o savcích jako nosorožec z období před dobou ledovou,“ objasňuje význam nálezů spoluautor publikace Grant Zazula z Yukon Paleontology Program. Kromě nosorožce vidíme ve spodní části obrázku ještě želvy rodu Chrysemys a vyhynulého Hesperotestudo, jak obrovského tvora pozorují. Fragmenty krunýřů rovněž patří k nálezům skupiny Joan Hodginsové.

 
Odeslat komentář k článku "Nosorožec přišel z Asie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nosorožec přišel z Asie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace