Nepražená káva pro štíhlou linii

14.4.2013
struktura chlorogenové kyseliny

Často se teď setkáváme s reklamou, že přípravky z nepražené kávy jsou zázračným přípravkem na hubnutí. Nelze popřít, že chlorogenová kyselina, jejíž obsah v kávě pražením silně klesá, je látka zdraví prospěšná. Ve svém příspěvku to před několika dny na 245. národní konferenci Americké chemické společnosti v New Orleansu na základě studií svého týmu potvrdil Joe Vinson z University of Scranton v Pennsylvanii. Funguje jako inhibitor enzymu glukóza-6-fosfatázy, čímž způsobuje, že pokles hladiny krevního cukru tělo kompenzuje odbouráváním tuků. Leč ani zázračný lektvar z nepražené kávy nebude fungovat, nedodržíme-li základní pravidlo: "Nepřežírat se!"

Prohlédneme-li si strukturu chlorogenové kyseliny na obrázku, zjistíme, že neobsahuje žádný chlor. Pojmenována byla podle zeleného zbarvení svých oxidačních produktů. Starořecky "chloros" znamená světle zelený. Stejné slovo dalo jméno i plynu chloru, který je rovněž zelený.

Lucie 27.5.2013: Dobrý den, děkuji za článek. Prosím Vás, jak je tedy možné kyselinu získat? Stačí vyluhovat ve vodě, nebo zalít horkou vodou?

akademon.cz 27.5.2013: Možná nejlepší je si koupit tabletky s kyselinou chlorogenovou. Tento potravinový doplněk je běžně na trhu. Pokud skutečně chcete extrahovat kyselinu chlorogenovou z nepražených kávových zrn, horká voda je lepší, avšak ještě více se rozpouští v alkoholu.

Šárka 9.7.2013: Přeji hezký den ! Jestli se můžu připojit s dotezem ? Myslíte , kdybych popíjela zelenou namletou dobrou kávu arabicu, že by kyseliny chlorogenové v ní bylo méně než v tabletách ? Popřípadně ví se, kolik v jednom šálku zelené pomleté kávy této kyseliny je ? Děkuji moc za odpověď.

akademon.cz 9.7.2013: Obsah kyseliny chlorogenové v kávě silně kolísá v závislosti na použité surovině a způsoby přípravy. Závisí i na konkrétním použítém zařízení. Lze říci, že v šálku espressa může být do 200 mg chlorogenové kyseliny. Její obsah v tabletách je uveden na obalu.

Milan 30.10.2013: Prosím o sdělení názvu potravinového doplňku, který kyselinu chlorogenovou obsahuje. Děkuji.

30.10.2013: Těch potravinových doplňků je povícero a já nechci upřednostňovat žádný z nich. Snadno si to zjistíte sám, když vygooglíte "chlorogenová kyselina" nebo "zelená káva".

Olga Stastny 27.1.2014: Dobry den,kavu nepijem a zaujimalo by ma ci, pozivanim pripravkov-tabliet z neprazenej kavy sa nestanem zavisla na kofeine.Urcite maju tablety povzbudzujuci ucinok na organizmus okrem ucinku chudnutia.Je mozne , ze po dobrati tabliet sa dostavi jojo efekt a zacnem zase naberat na vahe?Moze mat chlorogenova kyselina aj neziaduce ucinky?Dakujem.

30.1.2014: Kofein má stimulační, ale nikoliv návykové účinky. Americká Food and Drug Administration je označuje jako bezpečnou látku. Jojo efekt se samozřejmě dostavit může. Chlorogenová kyselina může vyvolat slabou alergickou reakci.

Martin 2.2.2014: Na něco Vám odpoví třeba tento článek, rozhodně tato kyselina není úplně ideální na hubnutí:-) http://ona.idnes.cz/prilis-kavy-zpusobuje-obezitu-dz7-/zdravi.aspx?c=A130529_094403_zdravi_haa

Valérie 17.2.2014: Prosím vás, nejde mi o hubnoucí efekt nepražené kávy, ale o zachování všech minerálů a výživných látek a zároveň vyvarování se pražení jakožto méně zravé úpravy potravin. Z tohoto hlediska chci vyzkoušet pití "zelené" kávy - má výrazně jinou chuť? A opravdu si pomůžu nepražením? Děkuji vám za názor.

Luboš 24.4.2014: Zelená káva má výrazně jinou chuť i vůni. Je cítit trochu jako hrách. A nápoj z takové kávy by se mohl nazvat bylinkový čaj, ale rozhodně ne káva.

24.4.2014: Pokud budeme dbát o terminologickou čistotu, tak přesnější termín by byl "nálev". Pojmenování "čaj" je v potravinářství vyhrazeno pro nápoje z čajovníku. Tedy nikoliv bylinné čaje, ale bylinné nálevy :-)

tuzilj@gmail.cz 27.5.2014: Zelená káva

Gekkon 23.6.2014: Pokud jde o hubnutí, tak u mně dokonale fungují sušené švestky (konkrétně vždy tři po jídle), ty také obsahují kyselinu chlorogenovou. Sice jí tam není tolik, jako v těch extraktech ze zelené kávy, takže to trvá relativně dlouho, ale zato je to jistější, zdravější a levnější.

Petr 16.12.2014: Zajimalo by mne,jak lze dlouhodobe uchovavat zelena zrna kavy, aby byl zachovan pokud mozno, nejvyssi obsah kyseliny chlorogenove, nebo jak se da extrahovat cista kyselina chlorogenova a dlouhodobe uchovavat, pripadne fyzikalni konstanty kyseliny, mam totiz kavovnik na zahrade, ziji uz 24 let v JAR.

Petr Valcik 10.9.2016: Stale jsem nenalezl odpoved na svuj dotaz z 16.12.2014, dokaze mi nekdo sdelit fyzikalni konstanty kyseliny chlorogenove? Petr.

 
Odeslat komentář k článku "Nepražená káva pro štíhlou linii "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nepražená káva pro štíhlou linii " e-mailem

Diskuse/Aktualizace