Nečekané působení tuku

19.3.2019
Citace:
H.Takahashi et al., TGF-ß2 is an exercise-induced adipokine that regulates glucose and fatty acid metabolism, Nature Metabolism, volume 1, pages 291–303 (2019) DOI: 10.1038/s42255-018-0030-7 ID
Zdroj
Vpravo dole chemická struktura laktátu, dole terciární struktura bílkoviny TGF-beta2, Emw, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0.

Při vysoké námaze vzniká ve svalech anion kyseliny mléčné neboli laktát. Kromě jiného putuje i do tukové tkáně, kde vyvolává uvolňování proteinu TGF- β2. Patří mezi adipokiny, sloučeniny uvolňované tukovou tkání. Pokusy na myších i lidech prokázaly, že zlepšuje zpracování glukózy v organismu, což je překvapující. Doposud jsme předpokládali, že působení adipokinů zdraví spíše zhoršuje, nicméně adipokin TGF- β2 by mohl vést k novým lékům proti cukrovce. Další pokusy, které zatím proběhly jen na laboratorních myších, ukázaly, že TGF- β2 snižuje i obsah tuků v krvi.

„Skutečnost, že jediný protein má tak podstatné a dramatické účinky, je docela působivá. Dle naší hypotézy mělo cvičení měnit tuk, který v důsledku změny uvolňuje prospěšné proteiny do krevního oběhu. Před tímto objevem jsme se vždy soustředili na pozitivní působení svalů. Tento výzkum skutečně převrací způsob, jakým přemýšlíme o cvičení a jeho mnohých metabolických účincích. A co je důležité, tuk ve skutečnosti hraje důležitou roli v působení cvičení,“ vysvětluje šéfka výzkumu Laurie J. Goodyear z Harvard Medical School v Bostonu.

 
Odeslat komentář k článku "Nečekané působení tuku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nečekané působení tuku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace