Nadace ČVUT Media Lab prezentuje výsledky studentských výzkumných projektů

22.11.2008
logo ČVUT

Tisková zpráva ČVUT: Nadace ČVUT Media Lab založená na podporu nejlepších studentů českých vysokých technických škol představí výsledky sedmi projektů vzniklých z poskytnutých grantů v oblasti strojírenství, elektrotechniky a informatiky. První ze série workshopů se uskuteční v pondělí 24. listopadu v Kongresovém centru Fakulty strojní na ČVUT v Praze.

Zájemci se tam mohou seznámit se zkušenostmi Olgy Bohuslavové, první výzkumnice na české stanici v Antarktidě, která prováděla díky podpoře Nadace měření v tamějších extrémních klimatických podmínkách. Dlouhodobým projektem je vývoj studentského závodního automobilu CTU CarTech.

Zakládajícími partnery Nadace jsou společnosti Škoda Auto a Škoda Holding, zakládajícími členy pak firmy CertiCon a Rockwell Automation. Finanční prostředky sponzorů Nadace ČVUT Media Lab jsou rozdělovány talentovaným studentům technických vysokých škol v ČR. Na výběru studentů a projektů se podílejí renomované osobnosti z vysokých škol a průmyslové sféry z celé České republiky.

Průmyslové a další společnosti mohou těžit i z dalších projektů. Studenti představí projekt HexaSphere, sférické polohovací zařízení a první inovaci svého druhu od doby Kardanova závěsu. Toto zařízení bylo prezentováno na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně za účasti premiéra Mirka Topolánka.

Aplikace v medicíně lze očekávat u projektu zabývajícího se částečnou kolenní náhradou. Zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy si klade za cíl projekt Multiagentních systémů využívající umělé inteligence a simulace. Zlepšení jízdních vlastností a bezpečnosti posádky díky novému návrhu důležitých komponent podvozků vozidel řeší projekt Měření charakteristik tlumičů.

Využití řídících algoritmů z projektu Robustního řízení PMSM je zajímavé pro průmyslovou výrobu, kde přinese úsporu nákladů na informační technologie. Petr Mohelník představí svou diplomovou práci na téma Třínápravový podvozek motorové lokomotivy, za kterou získal 1. místo a 80 000,- Kč v Ceně Emila Škody pořádané ve spolupráci se Škoda Holding.

„Partneři a členové Nadace neočekávají, že podpora Nadace je investicí s okamžitou návratností. Je třeba ji chápat spíše jako podporu dlouhodobé vize systému výchovy a rozvoje vysoce kvalitních lidských zdrojů nezbytných pro celosvětově konkurenceschopné technické a výrobní prostředí v České republice. Ze strany partnerů jde o odvážnou investici do budoucnosti naší země,“ uvedl Vladimír Mařík, předseda správní rady Nadace ČVUT Media Lab.

Další informace o Nadaci ČVUT Media Lab získáte na internetových stránkách www.cvutmedialab.cz

Odeslat komentář k článku "Nadace ČVUT Media Lab prezentuje výsledky studentských výzkumných projektů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nadace ČVUT Media Lab prezentuje výsledky studentských výzkumných projektů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace