Mozky se synchronizují

24.6.2019
Citace:
S.Hoffmann et al., Duets recorded in the wild reveal that interindividually coordinated motor control enables cooperative behavior, Nature Communications, volume 10, Article number: 2577 (2019) doi: 10.1038/s41467-019-10593-3 - Wujie Zhang, Michael M. Yartsev, Correlated Neural Activity across the Brains of Socially Interacting Bats, Cell, 2019; DOI: 10.1016/j.cell.2019.05.023 - L.Kingsbury et al., Correlated Neural Activity and Encoding of Behavior across Brains of Socially Interacting Animals, Cell, 2019; DOI: 10.1016/j.cell.2019.05.022
Zdroj
Sameček přádelníka mahalského z pouště Kalahari. Pro záznam a přenos mozkových oscilací nesl na hlavě vysílač s extrémně tenkou elektrodou voperovanou do mozku (Neuronal transmitter)  a na hřbetě s mikrofonem pro záznam zpěvu a jeho přenos (Vocal transmitter). Foto S.Hoffmann et al., Duets recorded in the wild reveal that interindividually coordinated motor control enables cooperative behavior, Nature Communications, volume 10, Article number: 2577 (2019), CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Společná rytmická činnost slaďuje mozkové neurální oscilace. Platí to pro nás, ale i pro ptáky. Africký pták z čeledi snovačovitých přádelník mahalský (Plocepasser mahali, angl. white-browed sparrow-weaver) žije ve skupinkách, které vede dominantní pár. Společně zpívaným duetem, což není mezi ptáky úplně běžné, vyznačují teritorium. Jak slyšíme na videu, střídají se při tom v krátkých intervalech s velkou pravidelností. Po připojení partnera se aktivita nervových buněk v mozku již zpívajícího ptáka mění a synchronizuje. Přesný mechanismus, jak k tomu dochází, nelze z mozkové aktivity vyčíst.

Kaloň egyptský, další zvíře se synchronizací mozkové aktivity při sociálních interakcích, foto Zoharby [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].První autorka publika Susanne Hoffmann z Max-Planck-Institut für Ornithologie potvrzuje: „Nervové signály samce a samice byly v průběhu střídání zpěvu úzce sladěny.“ Synchronizace mozkových vln při sociálních interakcích nejdříve pozorovali vědci u lidí. U hudebníků při společné produkci může vést až k plné synchronizaci tepu. Známe ji i u dalších zvířat, např. laboratorní myši nebo kaloně egyptského (Rousettus aegyptiacus, angl. Egyptian fruit bat).

 
Odeslat komentář k článku "Mozky se synchronizují "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mozky se synchronizují " e-mailem

Diskuse/Aktualizace