Monstrum vzlétlo

17.4.2019
Citace:
https://techxplore.com/news/2019-04-california-giant-stratolaunch-jet-flies.html
Zdroj
Porovnání letounu Stratolaunch s největšími letadly světa včetně obřího letounu Howardu Hughese známého z filmu Letec (The Aviator), Giant_planes_comparison.svg: Clem Tillier (clem AT tillier.net)White_Knight_Two_planform.png: Mwarren usderivative work: Mwarren us [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

V sobotu 13.4.2019 v 7 hodin ráno tamního času proběhl v Kalifornii úspěšně první zkušební let letadla s největším rozpětím křídel Stratolaunch. Dvoutrupové monstrum se šesti proudovými motory o rozpětí 117 vystoupalo během 2,5 hodin do 5.181 metrů při rychlosti 304 km/hod. V budoucnu má Stratolaunch vynášet rakety do výšky 10 km, odkud budou pokračovat samostatně. Očekávaná nosnost je 590 tun. Délka obou trupů dosahuje 72,5 m. Spoluzakladatelem společnosti Stratolaunch Systems Corp. byl v loňském roce zesnulý Paul Gardner Allen, který spolu s Billem Gates založil v roce 1975 Microsoft Corporation. Na obrázku vidíme porovnání největších letadel světa.

Stratolaunch bude moci vynést raketu z jakéhokoli dostatečně velkého letiště, takže zmizí vazba na pevný kosmodrom se všemi jejími nevýhodami jako nepříznivé počasí či hustý letecký provoz v okolí. Na oběžnou dráhu umožní vynést více družic. Otázka je, zdali tam při nasazení většího počtu takových letounů bude ještě dost místa.

 
Odeslat komentář k článku "Monstrum vzlétlo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Monstrum vzlétlo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace