Lemuři mávají ocasy

19.4.2020
Citace:
M.Shirasu et al., Current Biology, 2020, doi: 10.1016/j.cub.2020.03.037
Zdroj
Lemur kata žije pouze na jihu Madagaskaru, foto Mathias Appel/CC0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lemur_(36254433134).jpg, https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en.

První feromon primátů nalezli vědci u lemurů kata (Lemur catta, angl. ring-tailed lemur). Sexuální feromony k přilákání partnerů nacházíme u mnoha živočišných druhů, od hmyzu po některé savce. U primátů až do nynějška spolehlivě prokázán nebyl. Šéf výzkumu prof.Kazushige Touhara z Tokijské univerzity popisuje výsledky studie: „Jen v období rozmnožování samečci lemurů otírají žlázy na zápěstí o chlupaté ocasy a pak s nimi houpají před samičkami. Takové chování nazýváme flirtování vůní. Pro upřesnění doplňme pana profesora, že inkriminované žlázy nacházíme jen na předních končetinách.

Chemická struktura sexuálních feromonů lemurů kata, seshora dolů 12-methyltridekanal,  tetradekanal a dodekanal.Plynová chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií prozradila složení sekretu. Klíčovou roli hrají tři alifatické aldehydy 12-methyltridekanal, tetradekanal a dodekanal, které se v sekretu objevují ve významném množství pouze v době páření. Podle jejich typické ovocně-květinové vůně laboratorní personál rozeznal bez problémů i po čichu, zdali odebrané vzorky pocházejí z doby páření lemurů či nikoliv. Umělé zvýšení hladiny testosteronu u lemuřích samečků vedlo ke zvýšení sekrece těchto sloučenin. Rovněž samičky se o vůni uvedených aldehydů zajímaly jen v období páření.

 
Odeslat komentář k článku "Lemuři mávají ocasy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lemuři mávají ocasy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace