Králík přistál

5.1.2019
Citace:
https://apod.nasa.gov/apod/ap190105.html
Zdroj
Čínské průzkumné vozítko Tyrkysový Kralík 2 (Yutu 2) sjíždí z rampy kosmického plavidla Cheng’e 4 na odvrácené straně Měsíce.

Na obrázku vidíme čínské průzkumné vozítko Nefritový Kralík 2 (Yutu 2), které právě sjelo z rampy kosmického plavidla Cheng’e 4 na odvrácené straně Měsíce. Přistání proběhlo 3.ledna 2019 v Von Karmanově kráteru. Jde o první přistání sondy na odvrácené straně Měsíce. Spojení udržuje družice Queqiao obíhající vně oběžné dráhy Měsíce. Dosavadní výzkum probíhal pomocí přelétajících družic, z nichž některé svou činnost skončily dopadem na povrch.

Von Kármánův kráter o průměru 186 km poblíž měsíčního jižního pólu, LROC, Public domain, via Wikimedia Commons.Von Kármánův kráter o průměru 186 km leží uvnitř pánve South Pole-Aitken, což je největší impaktní kráter Sluneční soustavy. Jde o nejstarší a nejméně prozkoumaný měsíční terén. Leží v oblasti lunárního jižního pólu, jeho průměr činí přibližně 2.500 km a hloubka 13 km. Přestože South Pole znamená v češtině jižní pól, vžilo se pojmenování v angličtině. Název pochází ze dvou útvarů ležících na okraji, kráteru Aitken na severu a jižního pólu na protilehlé straně.

 
Odeslat komentář k článku "Králík přistál "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Králík přistál " e-mailem

Diskuse/Aktualizace