Krájení cibule bez slz

2.2.2008

Japonským a novozélandským genetikům se podařilo vypěstovat cibuli (Allium cepa), u které vyřadili gen kódující strukturu enzymu alinázy. Ta produkuje z některých derivátů aminokyselin, jež cibule obsahuje, sulfonovou kyselinu RSOH, z níž vzniká dráždivý plyn CH3CH2CHSO, který způsobuje pálení očí. I chuť takto geneticky modifikované cibule by měla být lepší. V nejbližších letech bude nepochybně zajímavé sledovat postoje veřejnosti vůči geneticky modifikovaným organismům, až genová manipulace začne přinášet bezprostřední užitek přímo konzumentům a nikoliv jen pěstitelům či zpracovatelům jako doposud.

 
Odeslat komentář k článku "Krájení cibule bez slz "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Krájení cibule bez slz " e-mailem

Diskuse/Aktualizace