Komár nechce sát

27.2.2019
Citace:
L.B.Duvall et al., Small-Molecule Agonists of Ae. aegypti Neuropeptide Y Receptor Block Mosquito Biting, Cell, Volume 176, ISSUE 4, P687-701.e5, February 07, 2019, https://doi.org/10.1016/j.cell.2018.12.004
Zdroj
Hlava samičky komára tropického Aedes aegypti, foto Alex Wild.

Jednoduchá chemická sloučenina přesvědčí komáří samičky, aby nesály krev a spokojily se s nektarem z květů. Vydatnější stravu s větším obsahem dusíku potřebují v několikadenních cyklech, když vytvářejí vajíčka. Proto sají komářice krev jen občas a komáři vůbec ne. Touhu po krvi u druhu komár tropický (Aedes aegypti) zastaví zatím neznámý peptid vazbou na buněčný receptor NPYLR7. Komáři, kterým ho vědci inaktivovali, sáli krev pořád.

Agonista receptoru  NPYLR7 komára tropického  Aedes aegypti.Z 265.211 různých sloučenin identifikovali vědci šest, které vazbou na receptor NPYLR7 zbaví komáry chuti na krev. Tento efekt vydrží několik dní. Chemickou strukturu jedné ze sloučenin, tzv Molekula schopná vazby na receptor, která spouští normální fyziologickou odpověď.agonistů? komářího receptoru NPYLR7, vidíme na obrázku. Struktury pěti ostatních jsou podobné. Testování více než čtvrt milionu sloučeniny by nebylo proveditelné bez moderních laboratorních robotů.

Šéfka výzkumného týmu Leslie Vosshall z Rockefeller University v New Yorku upřesňuje: „Obvykle jsou komáři s prázdnými břichy velmi motivovaní. Touží po lidské krvi, jako my po čokoládovém dortu. Ale po podání přípravku ztrácí zájem.“ Samičky komára bez krve nejen, že nakladou méně vajíček, ale zároveň nepřenesou choroboplodné zárodky např. žluté zimnice, horečky dengue nebo zika.

 
Odeslat komentář k článku "Komár nechce sát "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Komár nechce sát " e-mailem

Diskuse/Aktualizace