Klokaní „výfukové“ plyny

6.1.2008

Nedávno se ukázalo, že bakterie obsažené v zažívacím traktu klokanů neprodukují methan (akademon.cz 6.6.2002) a že tedy jsou tito vačnatci přátelštější vůči okolnímu prostředí než řada býložravců. Australští vědci nyní zahájili program na přenos klokaních bakterií do střev ovcí a hovězího dobytka. Program se bude rozvíjet řadu let, leč bude-li úspěšný, sníží se emise skleníkových plynů až o 15 %.

Čtenář "Zephir" 6.1.2008: Metan je zástupný problém a jako skleníkový plyn je bez významu - jeho koncentrace v atmosféře je rovnovážná, protože se v ní rychle oxiduje s poločasem asi 7 let, což dobře odpovídá průběhu koncentrace metanu, jejíž nárůst se od roku 2004 prakticky zastavil.

akademon.cz 6.1.2008: Vzhledem k tomu, že methan je třetím nejvýznamnější skleníkovým plynem v atmosféře (po vodní páře a oxidu uhličitém), neoznačil bych ho jako bezvýznamný. Odhaduje se, že na zemském skleníkovém efektu se podílí 4 až 9% a velké množství ho rovněž vzniká lidskou aktivitou. Pokud ho bude do atmosféry unikat méně, jeho koncentrace v ní klesne. Věnujeme-li takovou pozornost oxidu uhličitému, proč nechávat stranou methan?

Odeslat komentář k článku "Klokaní „výfukové“ plyny "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Klokaní „výfukové“ plyny " e-mailem

Diskuse/Aktualizace