Kavka pozná

6.10.2019
Citace:
V.E.Lee et al., Social learning about dangerous people by wild jackdaws, Royal Society Open Science, 4 September 2019, Volume 6 Issue 9, https://doi.org/10.1098/rsos.191031
Zdroj
Kavka obecná, Marek Szczepanek [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

O schopnostech vran na akademonu již leccos najdeme. Pozadu nezůstávají ani kavky, Příslušníci čeledi krkavcovitých řádů pěvců náleží obecně k inteligentním živočichům, a to včetně sojky práskačky. Experimenty s hnízdícími kavkami (kavka obecná, Corvus monedula, angl. jackdaw) ukazují, že rozeznávají pro ně významné osoby podle rysů tváře. Rušil-li je výzkumník s nasazenou obličejovou maskou při hnízdění, spustili varovné volaní, i když se objevila jiná osoba v téže masce. Další osoby, se kterými neměly špatnou zkušenost, je nechávaly klidné.

„Schopnost rozlišovat mezi nebezpečnými a neškodnými lidmi je výhodná, zejména v městském prostředí. Naše studie ukázala, že kavky se mohou naučit identifikovat nebezpečné lidi, aniž by měly vlastní předchozí špatné zkušenosti,“ shrnuje první autorka publikace Victoria E.Lee z University of Exeter. Zaslechnou-li kavky varovné volání, spojí ho i s člověkem, který přímo je neznepokojoval. Při dalším setkání jsou ostražitější než u jiných lidí.

akademon.cz 28.10.2018: Pták předčí primáta

akademon.cz 3.12.2013: Krkavčí inteligence

 
Odeslat komentář k článku "Kavka pozná "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kavka pozná " e-mailem

Diskuse/Aktualizace