Jeptiška předstírala smrt

21.2.2019
Citace:
https://www.wissenschaft.de/geschichte-archaeologie/scheintote-nonne-und-aufstaendischer-erzbischof/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_20-02-2019
Zdroj
Katedrála ve měste York na severu Anglie, foto Andy Barrett (User:Big Smooth), CC BY 2.5, https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, via Wikimedia Commons.

Spoustu zajímavých údajů najdeme v záznamech arcibiskupa z Yorku z let 1305 - 1405. Celkem jde o 16 velkých vázaných rukopisů o všem, co proběhlo pod záštitou arcibiskupů ve městě York a okolí. Nejpikantnější je příběh jeptišky, která v roce 1318 fingovala svou smrt, aby mohla uprchnout z kláštera. Místo sebe nechala pohřbít hábit naplněný hlínou. Lest nevyšla, takže tehdejší arcibiskup William Melton psal děkanovi do 65 km vzdáleného Beverly, aby nechal uprchlici hledat. O jejím dalším osudu nevíme nic.

„Víme, že mnoho jiných duchovních v té době porušilo slib, aby se mohli oženit nebo přijmout dědictví. Tato kronika představuje okno do života jak významných osob, tak úplně normálních lidí,“ hovoří o své práci historička Sarah Rees Jones. Církevní celibát se definitivně prosadil v katolické církvi až ve 12.století, takže v době vzniku yorských zápisků byl svěží novinkou. Ženat byl i známý český kronikář Kosmas (1045 - 1125), děkan pražské kapituly při sv. Vítu.

 
Odeslat komentář k článku "Jeptiška předstírala smrt "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jeptiška předstírala smrt " e-mailem

Diskuse/Aktualizace