Jaké výhody skýtá plžům levotočivá ulita

31.3.2006

Většina plžů má ulity pravotočivé. Jako každé pravidlo, má i toto své výjimky. Levotočivé ulity jsou však u pravotočivých druhů velmi vzácné. U některých sběratelsky atraktivních homolic dosahují ceny levotočivých ulit astronomických částek. Příroda však nevytváří levotočivé ulity pro potěchu sběratelů. Vědci byli přesvědčeni, že opačné vinutí ulity skýtá jejímu nositeli určitou výhodu. Jen jim nebylo jasné jakou. Trochu světla vnesli do záhady levotočivých ulit američtí biologové Gregory Dietl z Yale University a Jonathan Hendricks z Cornell University článkem ve vědeckém časopise Biology Letters. Prozkoumali 1722 ulit šesti různých fosilních mořských druhů plžů a pátrali na nich po stopách smrtícího útoku krabů. Ukázalo se, že plži s levotočivými ulitami byli proti krabím atakům výrazně odolnější. To zjevně souvisí s „pravorukostí“ krabů, kteří mají zvětšené pravé klepeto a tím se snáze dostanou hluboko do nitra pravotočivé ulity. Levotočivá ulita je pro ně „nešikovná“. Dietl a Hendricks pozorovali kraby, kteří narazili na plže s levotočivou ulitou, a zjistili, že krab obvykle plže nechá na pokoji a vydá se pátrat po „správně zatočené“ oběti. Nabízí se samozřejmě otázka, proč někteří krabi nepřejdou na „levoruký“ model. Podle Dieta a Hendrickse by měli krabí leváci velké problémy při páření s pravorukými kraby.

Katka 14.1.2016: Napadla mě otázka, proč je tedy pravotočivých měkkýšů více? Neměla by být levotočivost evoluční výhodou?

akademon.cz 18.1.2016: I pravotočivá ulita může přinášet nějakou jinou evoluční výhodu. Uplatňuje se zde celá řada nejrůznějších vlivů, které se mohou podepsat na konečné podobě evoluce. Také závisí na přesném mechanismu vzniku pravotočivosti nebo levotočivosti. Dědí se tato vlastnost nebo jako odchylka vzniká náhodnou mutací? A jak často?

Odeslat komentář k článku "Jaké výhody skýtá plžům levotočivá ulita "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Jaké výhody skýtá plžům levotočivá ulita " e-mailem

Diskuse/Aktualizace