Injekci řídí odpor

27.6.2019
Citace:
G.D.Chitnis et al., A resistance-sensing mechanical injector for the precise delivery of liquids to target tissue, Nature Biomedical Engineering (2019) DOI: 10.1038/s41551-019-0350-2
Zdroj
Schéma injektoru i2T2, G.D.Chitnis et al., A resistance-sensing mechanical injector for the precise delivery of liquids to target tissue, Nature Biomedical Engineering, 2019.

Informace o injektoru i2T2 v podobě videoaktuality naleznete na YouTube.

Zavést správně injekční jehlu do cévy nebo tělní dutiny není úplně snadná věc. Zkušenost nahradí speciální injektor i2T2, který při zapichování reaguje na odpor tkáně. Je to velmi jednoduché mechanické zařízení. Na rozdíl od běžné injekční stříkačky má dva pohyblivé písty s kapalnou náplní mezi nimi. Horní píst je stejný jako u běžné injekce, ve spodním je otvor s nasazenou jehlou. Je-li špička jehly v pevné tkáni, tlak na horní píst injektoru se kapalinou přenáší na spodní píst s jehlou, která proniká hlouběji. V okamžiku, kdy špička pronikne do dutiny nebo měkčí tkáně, poklesne odpor, a horní píst začne jehlou vytlačovat ven tekutý obsah injekce.Na videu vidíme, jak to funguje. (G.D.Chitnis et al., A resistance-sensing mechanical injector for the precise delivery of liquids to target tissue, Nature Biomedical Engineering, 2019).

„Zavedení běžné jehly do vybrané tkáně může být obtížné a často vyžaduje velmi zkušenou osobu. V posledním století došlo k minimálním inovacím vlastní jehly, a my jsme viděli možnost vyvinout lepší, přesnější zařízení. Chtěli jsme zlepšit zavádění do tkání a zároveň zachovat maximální jednoduchost kvůli snadnému užívání,“ říká prof.Jeff Karp z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu.

 
Odeslat komentář k článku "Injekci řídí odpor "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Injekci řídí odpor " e-mailem

Diskuse/Aktualizace