Hvízdalka hvízdá tremolo

17.3.2019
Citace:
W.Halfwerk et al., Adaptive changes in sexual signalling in response to urbanization, Nature Ecology & Evolution, volume 3, pages 374–380 (2019) DOI:10.1038/s41559-018-0751-8 ID
Zdroj
Hvízdalka pěnodějná (Engystomops pustulosus), foto Brian Gratwicke, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0.

Život ve městě ovlivňuje i zvířata. Sameček středoamerické žáby hvízdalky pěnodějné (Engystomops pustulosus, angl. túngara frog) láká samičky specifickým hvízdáním. Zvuky ve městě usedlých žabiček jsou složitější než venkovských. Jak slyšíme na videu, venkované své hvízdání zakončují jedním koncovým tremolem, zatím měšťáci ho několikrát opakují. Přilákají další samičky, aniž by byli více ohrožení naslouchajícími netopýry slídícími po kořisti a hmyzem přenášejícím nebezpečné parazity, kterých je ve městě méně. Hvízdalka pěnodějná dorůstá nanejvýš 35 milimetrů. Jde o nočního tvora, který pojídá zejména mravence, termity a další drobné bezobratlé.

„Stejně jako my obyvatelé měst měníme své chování, tak se některá zvířata radikláně přizpůsobují změněnému prostředí, které stále více vytváříme po celém světě,“ komentuje výsledky svého výzkumu Rachel A. Page z Smithsonian Tropical Research Institute v Panamě.

 
Odeslat komentář k článku "Hvízdalka hvízdá tremolo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hvízdalka hvízdá tremolo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace