Hovnivál hledí ke hvězdám

26.1.2013
Citace:
M.Dacke et al., Multimodal cue integration in the dung beetle compass, PNAS July 9, 2019 116 (28) 14248-14253, doi: 10.1073/pnas.1904308116
Zdroj
Brouk Scarabaeus zambesianus z vrcholu své kuličky vyhledává světelné zdroje, podle kterých by se zorientoval. Brání mu v tom vědci nasazená čepička.

Profesor entomologie Marcus Byrne z jihoafrické University of the Witwatersrand spolu s kolegy ze švédské Lundské univerzity zjistil, že brouk Scarabaeus zambesianus se při valení své kuličky z trusu orientuje podle Mléčné dráhy. Jeho zrak je příliš slabý na to, aby rozlišil jednotlivé hvězdy. Rozdíl mezi mléčnou dráhou a jejím tmavším okolím rozpozná a využívá ho k orientaci, aby svou kuličku valil přímým směrem a nemotal se v kruzích. Prokázaly to pokusy provedené v planetáriu, které vědcům umožňuje nastavovat Mléčnou dráhu podle libosti. Ke své orientaci využívá brouk i Slunce a Měsíc. Jde o prvního živočicha, u kterého se prokázalo, že k orientaci užívá Mléčnou dráhu jako celek, i když i někteří jiní tvorové užívají k tomuto účelu jednotlivých hvězd .

Při svém výzkumu hmyzu zjistil Byrneho tým, že kuličky z trusu užívají její tvůrci také k ochlazování svého těla. V poledním žáru nebo na vyhřáté zemi na ni vylézají podstatně častěji. Lze to omezit pomocí speciálních křemíkových chladičů, které vědci nasadili na přední nohy brouka.

vruboun Scarabaeus lamarcki, foto Udo Schmidt, cc-by-sa-2.0 via Wikimedia Commons.10.11.2015: Nevelkých rozdílů ve zbarvení oblohy využívá ke své orientaci jiný vruboun, a to Scarabaeus lamarcki (viz obr., foto Udo Schmidt, cc-by-sa-2.0 via Wikimedia Commons). Vzhledem k tomu, že paprsky s kratší vlnovou délkou se lámou více, přichází ze strany oblohy proti Slunci o něco málo více ultrafialového záření. Míněno proti Slunci z hlediska pozorovatele stojícího na zemském povrchu, nikoliv proti Slunci vzhledem ke středu Země. Na základě svých experimentů to tvrdí švédsko-jihoafrický tým entomologů ze švédské Lundské univerzity (Basil el Jundi, James J. Foster a Emily Baird) a jihoafrické University of Witwatersrand (Marcus J. Byrne a Marie Dacke). Svítili na vrubouna lampičkami, a to z jedné strany zelenou a z druhé ultrafialovou. Pokud světla drželi proti sobě, mohli celkem snadno ovlivnit pochod brouka, i když jedno či druhé střídavě zhasínali, aby napodobili pohyb mraků po obloze. Zelené světýlko po obou stranách vrubouna zcela zmátlo, takže při valení kuličky ztratil orientaci.

Vruboun Scarabaeus lamarcki tlačí svou kuličku. Povšimněte si, že při tlačení couvá, foto Chris Collingridge.10.7.2019: Vydržte do 20.sekundy videa a uvidíte zajímavý záběr vysvětlující, proč hovnivál se svou kuličkou maže rychle pryč od hromady trusu, kde ji pracně zhotovil. Může o ni snadno přijít. Jihoafrický Scarabaeus lamarcki (rod vruboun) k navigaci používá kolem poledne i vítr, který registruje tykadly. Stojí-li Slunce vysoko na obloze, orientace podle něj je obtížná a v afrických savanách kolem poledne zpravidla pořádně fičí.

 
Odeslat komentář k článku "Hovnivál hledí ke hvězdám "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hovnivál hledí ke hvězdám " e-mailem

Diskuse/Aktualizace