Hop a je tu mravenec

21.12.2019
Citace:
D Ye, J C Gibson, A V Suarez, Effects of abdominal rotation on jump performance in the ant Gigantiops destructor (Hymenoptera, Formicidae), Integrative Organismal Biology, obz033, https://doi.org/10.1093/iob/obz033
Zdroj
Dělnice mravence Gigantiops destructor. Velké složené oči pokrývající značnou část hlavy jsou pro tento druh typické, foto via WikiMedia Commons.

Přizvednutí a máchnutí zadečkem hodně pomáhá jihoamerickému mravenci Gigantiops destructor při skoku, jak vidíme na videu. Pohyb zadečku ve svislé rovině těla skok prodlužuje a stabilizuje. Přes své jméno není G.destructor nijak zvlášť velký ani agresivní. Mezi jinými amazonskými mravenci ho snadno přehlédneme. Při pohybu jako jeden ze čtyř jediných známých druhů mravenců s oblibou využívá skoků při útěku nebo pronásledování kořisti. „Tito mravenci hledají potravu v opadaném listí, a by bylo pro ně velmi obtížné vylézt a slézt z každého listu. Skoky výrazně zrychlují jejich pohyb,“ vysvětluje spoluautor výzkumu entomolog J.C.Gibson z University of Illinois at Urbana-Champaign.

Video převzato z publikace D Ye, J C Gibson, A V Suarez, Effects of abdominal rotation on jump performance in the ant Gigantiops destructor (Hymenoptera, Formicidae), Integrative Organismal Biology, , obz033, CC BY 4.0, https://doi.org/10.1093/iob/obz033.

 
Odeslat komentář k článku "Hop a je tu mravenec "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hop a je tu mravenec " e-mailem

Diskuse/Aktualizace