Hmyzu ubývá i přibývá

29.4.2020
Citace:
Roel van Klink et al., Science, Science 24 Apr 2020: Vol. 368, Issue 6489, pp. 417-420, doi: 10.1126/science.aax9931
Zdroj
Nahoře četná vodní ploštice bruslařka obecná (Gerris lacustris) z čeledi bruslařkovitých, foto Richard Bartz/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water_strider_Gerris_lacustris.jpg. Často zaměňována za vodoměrku šíthlou Hydrometra stagnorum, na obrázku dole, ploštici z čeledi vodoměrkovitých, ©entomart, volné užití, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrometra_stagnorum01.jpg.

V korunách stromů se stav nemění, na lukách hmyzu ubývá, na vodních plochách přibývá. Rozsáhlá metaanalýza zahrnující 166 dlouhodobých, někdy až 20 let trvajících studií četnosti hmyzu z 1667 lokalit po celém světě ukázala klesající biomasy hmyzu a pavouků po celém světě, avšak s velkými lokálními rozdíly. Nejstarší zahrnuté výzkumy pocházejí z roku 1925. V Evropě a Severní Americe klesá množství na zemi žijícího hmyzu o 9 % za dekádu, vodního hmyzu, jako např. vážek, bruslařek, vodoměrek nebo chrostíků přibývá o 11 % za stejnou dobu. V Asii a Africe je hmyzu spíš víc, i když pro tyto oblasti nemáme tak spolehlivé údaje kvůli nedostatku původních dat.

Sameček vážky žlutavé Sympetrum flaveolum z řádu vážek (Odonata), foto André Karwath aka Aka/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5), https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sympetrum_flaveolum_-_side_(aka).jpg. V zemědělsky vysoce využívaných oblastech hmyzu neubývá. Biologickou rozmanitost studie neřešila. Ekolog Christoph Scherber z Westfälische Wilhelms-Universität Münster, který se na studii nepodílel, vysvětluje: „Jde o zcela normální jev. Růst biomasy hmyzu může znamenat, že určitého hmyzu, ba i škůdců, v zemědělské krajině přibývá. Například čím více pěstujeme obiloviny a řepku, tím více je pestřenek a blýskáčků řepkových.“

 
Odeslat komentář k článku "Hmyzu ubývá i přibývá "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Hmyzu ubývá i přibývá " e-mailem

Diskuse/Aktualizace