Gorily se sdružují

14.7.2019
Citace:
R.E.Morrison et al., Hierarchical social modularity in gorillas, 286 Proc. R. Soc. B, http://doi.org/10.1098/rspb.2019.0681
Zdroj
Dva gorilí alfasamci Dwayne a Sangha ze dvou různých tlup se v klidu popásají na pasece Mbeli Bai, foto Wildlife Conservation Society.

Sociální organizace goril více připomíná ranou lidskou a zdaleka přesahuje pouze nevelkou tlupu tvořenou nejužší rodinou. Existují ještě dvě další úrovně. Rozsáhlejší rodina odpovídá naší širší rodině zahrnující tetičky, strýčky, atp. U pozorovaných goril (Gorilla gorilla, angl. Western Gorilla) šlo o skupinu 13 jedinců. Nejvyšší úroveň zahrnuje několik širších rodin a odpovídá přibližně vesnici v počátcích civilizace. Zahrnovala 39 jedinců. Doposud vědci předpokládali, že podobná organizace vznikla u lidí až po oddělení od šimpanzů, které proběhlo později, než oddělení předků goril. První autor publikace Robin E.Morrison z University of Cambridge k tomu dodává: „Počty v jednotlivých sociálních vrstvách goril odpovídají pozorování nejen v počátcích lidské společnosti, ale i u paviánů, ozubených kytovců (např. delfíni) a slonů.“ Tak proč ne u goril?

Mladé gorily využívají přestávku v jídle k socializaci, foto Wildlife Conservation Society.Výzkum probíhal po 20 let v lokalitě Mbeli Bai, což je bažinatá paseka o rozloze 13 hektarů obklopená pralesem v Národním parku Nouabalé-Ndoki v Konžské republice. To je ta víc na severu s hlavním městem Brazzaville. „Studium sociálního života goril není snadné. Gorily tráví většinu života v hustém lese a může trvat roky, než přivyknou na přítomnosti lidí,“ doplňuje opět R.E.Morrison. Právě v oblasti Mbeli Bai gorily opouštějí prales, aby hodovaly na vodních rostlinách. Jejich pozorování je tudíž jednodušší.

 
Odeslat komentář k článku "Gorily se sdružují "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Gorily se sdružují " e-mailem

Diskuse/Aktualizace